Közel 4 milliárd dollárt veszített az Emirates

Közel 4 milliárd dollárt veszített az Emirates

Az Emirates A380-as repülőgépe (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt tudjuk, hogy a világjárvány miatt bajban vannak a légitársaságok (is), de most számok is érkeztek arról, hogy mekkorában. A világ egyik legnagyobb légitársasága, az Emirates Group ugyanis közzétette a 2020-21-es pénzügyi év első féléves eredményeit tartalmazó gyorsjelentését.

A vállalatcsoport árbevétele 74 százalékkal, 3,7 milliárd dollárra csökkent a tavalyi pénzügyi év első félévéhez képest. Az eredmény 3,8 milliárd dollár veszteség, szemben a tavalyi 320 millió dolláros első félévi nyereséggel. A csökkenés egyetlen oka a koronavírus világjárvány és az annak következtében világszerte bevezetett utazási korlátozások - a légitársaság nyolc hétre teljesen felfüggesztette járatait áprilisban és májusban.

Ennek következtében az Emirates légitársaság bevétele 3,2 milliárd dollárra esett vissza, ami 75 százalékos csökkenés 2019 azonos időszakához képest, míg az eredmény 3,4 milliárd dollár veszteség, szemben a tavalyi első féléves 235 millió dollár profittal. Az utasforgalom csökkenéséből eredő veszteségeket némileg ellensúlyozták a cargo üzletág javuló pénzügyi mutatói. Az elnök-vezérigazgató, Ahmed bin Saeed Al Maktoum sejk így értékelte a féléves eredményeket: “Példátlanul nehéz körülmények között indult az idei pénzügyi évünk.

A légiforgalom gyakorlatilag lenullázódott, amire nem volt példa a légiközlekedés történetében. Ennek következtében az Emirates Csoport 30 év után először veszteséges félévet zárt. A légi utasszállítás leállását követően az Emirates és a dnata gyorsan átállt teherszállításra, és ennek is köszönhetően, illetve a fokozatosan újrainduló utasszállító járatok révén az árbevétel a nulláról elindult felfelé, és elérte a tavalyi első félévi bevétel 26 %-át.”

A vállalatcsoport foglalkoztatotti létszáma 2020. március 31. óta jelentősen, 24 százalékkal csökkent, és szeptember 30-án 81 334 fő volt. Április 1. és szeptember 30. között az Emirates 1,5 millió utast szállított, 95 %-kal kevesebbet, mint a 2019-20 -as pénzügyi év első hat hónapjában. Az Emirates cargo üzletága által szállított rakomány mennyisége 0,8 millió tonna volt, amely 35 %-os visszaesés tavalyhoz képest, ugyanakkor a hozam megduplázódott, amely egyben jelzi, milyen rendkívüli piaci helyzetet okozott a járvány.

A megnövekedett kereslet kiszolgálása érdekében az Emirates Skycargo tíz darab Boeing 777-300ER utasszállító gépet alakított át teherszállításra. Az Emirates Group készpénzállománya 2020 szeptember 30-án 5,6 milliárd USD volt, szemben a 2020. március 31-i 7 milliárd USD állománnyal.