Lakáspiac: Egyre többet, akár 10 százalékot is engednek az eladók az árból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány nem változtatott jelentősen a lakáspiaci kínálaton, az eladók többsége számára nem sürgős az üzletkötés, mindössze 16 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy mielőbb szabadulna az ingatlantól – derül ki az ingatlan.com május első hetében készült felméréséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője ezt azzal magyarázza, hogy az emberek egy része egyelőre biztonságban tudja munkahelyét és jövedelmét. Az eladók közül minden tizedik az, aki befektetési céllal vásárolta a lakást, és a megváltozott piaci helyzet miatt döntött az értékesítés mellett, azaz többségük továbbra is jó üzletnek tartja ingatlanba fektetni pénzét.

A lakás meghirdetésekor az eladók fele gondolja úgy, hogy inkább nem adja el az ingatlant, de nem hajlandó engedni egy forintot sem az árból. Más a helyzet azonban, ha komoly vevő tűnik fel a láthatáron. Akkor már gondolkodóba esnek a tulajdonosok, és a felmérés szerint van esély az alkura. 

A megkérdezetteknek csaknem fele (46 százalék) öt százalékos árengedményre hajlandó, amennyiben úgy tűnik, sikerül megegyezni az érdeklődővel. Közel harmaduk (29 százalék) még ennél is többet, 5-10 százalékot is engedne az árból. Minden tizedik (9 százalék) pedig akár 10-20 százalékkal is csökkentené az árat, csak hogy megszabaduljon az ingatlantól. Az eladók egyhatoda-egyhetede (15 százalék) az, aki semmilyen körülmények között nem enged az árból, inkább megtartja a lakást. 

Kérdésünkre Balogh László elmondta, ezek a számok azt mutatják, hogy jelentős változás állt be a lakásukat eladók magatartásában, hiszen amíg korábban 3-4 százalékos volt az átlagos árengedmény, addig most ez már 5-10 százalék.

10 százalékos lakásár-csökkenésre számítanak | Magyar Hang

Ugyanakkor – miután minden második lakást hitel felhasználásával vesznek – nehezíti az adás-vételt, hogy a bankok szigorítanak a hitelfeltételeken. Vagyis a korábban kölcsön felhasználásával vásárolt lakás eladását követően az új lakás vásárlásakor már kedvezőtlenebb feltételek mellett juthat hitelhez az ügyfél. Annál is inkább így van ez, mert az eladásra kínált lakások harmada (31 százalék) a megváltozott élethelyzet miatt kerül a piacra, tehát nem alternatíva a „mégsem adom el” hozzáállás.

Az emberek többségének (55 százalék) mindegy, hogy készpénzzel, átutalással, esetleg hitel igénybevételével fizet, minden ötödik (18 százalék) viszont tovább hajlandó engedni az árból, ha komolynak tekinthető készpénzes vevő tűnik fel a láthatáron.