Magyarország mégis csatlakozik a globális minimumadóhoz

Magyarország mégis csatlakozik a globális minimumadóhoz

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken bejelentette, hogy Magyarország is csatlakozik a globális társasági minimumadóról szóló nemzetközi megállapodáshoz, írja az MTI. Csak olyan globális minimumadót lett volna hajlandó elfogadni a magyar kormány, ami nem jelent adóemelést. Áttörésként értékelte, hogy sikerült kompromisszumra jutni a kérdésben.

Mint hozzátette, több mint 100 szövegmódosítási javaslat 2,5 év kitartó munkájának eredményét hozta meg.

A tárcavezető ezek közül a három legfontosabb pontot kiemelte: az egyik szerint a társasági adó kulcsa nem fog változni, továbbra is 9 százalékos marad. A globális adót (vagyis a magyar és a globális, 15 százalékos adómérték közötti különbözetet) célzott megoldással szedheti be Magyarország.

Elérték azt is, hogy a valós gazdasági tevékenységet ne kelljen megadóztatni. Ez azt jelenti, hogy a vállalati vagyon, és a vállalati munkabér-kifizetések speciális számítási móddal levonhatók lesznek az adó mértékéből, tehát azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabér-kifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, azok ezt a kedvezményt tudják majd igénybe venni.

A harmadik eredménye a megállapodásnak a miniszter közlése szerint, hogy 10 éves átmeneti időszakra speciális mérték fog vonatkozni, tíz éven keresztül az adó mértéke csökkentett adóbevallással, csökkentett adóbeszámítással lesz kiszámolva.

A globális minimumadó lényege, hogy egymással párhuzamosan a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egyesült Államok is olyan adóreformot tervez, amely egy minimum szintet – ez 15 százalék lenne – írna elő a nemzetközi vállalatcsoportok társasági adójára. Ha egy multinacionális vállalat leányvállalatának adókötelezettsége az adott országban nem éri el a minimálisan meghatározott szintet, akkor a különbözetet az anyavállalatnak a saját országában kell megfizetnie.

Az erről szóló tárgyalások Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése után gyorsultak fel, péntekre végül 136 ország – köztük hazánk – fogadta el a megállapodást.