Miért szükséges a beton megerősítése, és milyen módjai vannak? (x)

Miért szükséges a beton megerősítése, és milyen módjai vannak? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az építési projektekhez széles körben alkalmazott beton nyomószilárdsága nagyon jó, azonban húzó- és hajlítószilárdsága kevésbé. Ennek növelése érdekében betonacélt vagy betonacél hálót alkalmazhatunk. Ezek csak abban az esetben tudják betölteni szerepüket, ha a vasalás tervezése és kivitelezése szakszerűen történik.

A betonacél mennyisége önmagában nem elegendő, sokkal inkább számít azok pontos elhelyezése és a beépítés minősége. Ez a művelet nemcsak szakértelmet, hanem rengeteg időt és anyagot igényel, ami jelentősen megdrágítja a betonozás költségeit. A beton polipropilén szálas megerősítésével egyszerűsíthető a művelet, ráadásul költségmegtakarítást is eredményez.

A betonháló előnyei

A beton repedezése elkerülhető, ha megfelelő térháló vagy más megerősítés kerül a betonba. A Beton Booster ArmoTec statikai makroszálak kellő erősítést jelentenek a betonoknak, megvédik a szerkezetet gyengítő repedésektől.

Acélt az 1800-as évektől használnak a beton megerősítésére. A vasbeton univerzális építőanyag, amelyet szinte minden kisebb-nagyobb építményhez - épületekhez, hidakhoz, járdákhoz, gátakhoz, támfalakhoz, alagutakhoz, vízelvezető és öntözőberendezésekhez, tartályokhoz, stb. - használnak.

Az acél, a hegesztett térhálók

• megerősítik a betont, kiváltképp annak húzó- és hajlítószilárdságát,
• hosszú élettartamúak,
• szinte bárki számára elérhetőek,
• nagy mennyiségben hozzáférhetőek,
• csökkentik a beton repedési hajlandóságát,
• gyártásuk és szerelésük révén sok embernek adnak munkát világszerte.

Milyen hátrányokkal rendelkezik a betonháló?

Számos előnye ellenére hátrányokkal is rendelkezik a térháló, amelyet a szerkezetek tervezésekor, kivitelezésekor figyelembe kell venni:

• nagy súlya és terjedelme miatt a betonháló szállítása drága,
• szerelése munkaigényes és lassú,
• korrodálódik,
• előállítása szennyezi a környezetet,
• egyre drágább.

Szálerősítésű beton használata

A beton szálakkal történő megerősítése már a római korban is ismert volt, akkor szalmát kevertek a betonhoz a repedések keletkezésének megelőzésére.

A műszálból készülő, viszonylag rövid szálak véletlen és homogén eloszlásúak, 3 dimenzióban erősítik a betont, fokozzák a beton húzó- és hajlítószilárdságát, szerepük a beton duktilitásának, illetve törési energiájának növelése. A statikai makroszálak növelik a beton vízzáróságát, agresszív anyagokkal szembeni ellenálló képességét, tűzállóságát, nem korrodálódnak.

Nagy mennyiségben elérhető, és ugyan az ára nyersanyagfüggő, a szállítás kis súlyának és méretének köszönhetően nincs rá hatással olyan mértékben, mint a betonháló esetében. Szerelése, nulla munkaigénye felgyorsítja a kivitelezést.

A műanyagszál-erősítésű betont elsősorban aljzatbeton, járda, gépkocsibeálló, lőtt beton kis- és nagyterhelésű kereskedelmi és ipari padlók, mederburkolatok készítéséhez használják, de újabban magas minőségű szintetikus makroszálakkal már teherhordó betonszerkezetek is készülnek.

Címkék: beton