Orbán: Inflációs özönvíz volt, amit a maga kis vödreivel a jegybank nem tudott felfogni

Orbán: Inflációs özönvíz volt, amit a maga kis vödreivel a jegybank nem tudott felfogni

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lát olyan tényezőt, ami hátráltatná, hogy az infláció egyszámjegyűre csökkenjen – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

– Nehéz döntést kellett meghoznunk valamikor az év elején. Hagyományosan az infláció elleni harc a jegybank hatáskörébe tartozik, de itt egy olyan méretű nemzetközi inflációs özönvízzel álltunk szemben, amit a maga kis vödreivel a jegybank nem tudott felfogni, ide komolyabb eszközök kellettek, és így a kormánynak át kellett venni az infláció elleni küzdelemnek a feladatát és felelősségét is – mondta az Európa-bajnok magyar árdrágulás kapcsán a kormányfő.

Bevezettek intézkedéseket és nem mondja, hogy ezek minden körülmények között kiállták a jóízlés minden próbáját, a gazdaság működésétől idegen eszközöket is bevetettek, például az árstopot, a gyógyulás érdekében roncsolást is okoztak, de szerinte a diagnózis helyes volt, az orvosi beavatkozás pontos, és novemberre vagy decemberre meglesz az egyszámjegyű infláció. Ennél nagyobb ambíciójuk is volt, de azt nem tudták elérni: hogy a gazdasági növekedés magas szinten maradjon az infláció elleni küzdelem közben is. Ez az év az infláció letörésének az éve volt, 2024-ben indítják újra a gazdasági növekedést, a kettő egyszerre nem ment. 

Hogy ezt hogyan látja elérhetőnek, arra azt mondta: nehéz feladat, az ország belső piaca kicsi, ha külföldön nincsenek vevők, a termékeink a nyakunkon maradnak. Elsődleges az EU, de a világ minden piaca felé nyitottnak kell lenni. Emiatt megy jövő héten Kínába, mert nekünk a világ minden piaca érdekes a termékeink eladása érdekében. 

Címkék: Orbán Viktor, jegybank