Orbán: Még Magyarországon is akartak tüntetni a Hamász mellett

Orbán: Még Magyarországon is akartak tüntetni a Hamász mellett

Orbán Viktor interjúja a Kossuth Rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A terror az elfogadhatatlan, és amikor látja az ember ennek a lenyomatát, az megrendítő hatású. Ezek olyan brutális dolgok, amiktől az ember egyszerűen megrendül – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió műsorán. Hozzátette: az ember együttérez azokkal, akik elszenvedték a támadást és imádkozik a túlélőkért.

A második gondolata az embernek, hogy adjunk hálát a jóistennek, hogy mi békében élhetünk. Ilyenkor látszik, micsoda érték a béke és a stabilitás, amiben élünk. Magyarország mindig a terrorszervezetek ellen volt akkor is, ha ez Afganisztánban vagy a Gázai övezetben – hangsúlyozta. 

Ami az Izraelben rekedt magyarokat illeti, úgy fogalmazott: reméli, hogy mindenkit ki tudunk hozni, aki magyar, meg kell értetni a  turistákkal, hogy minél hamarabb jöjjenek ki. Ahogy lehet, ki kell hozni minden magyart, adjunk hálát, hogy egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy magyar áldozata lett volna a támadásoknak.

A kormányfő hangsúlyozta: ha valakit terrortámadás ér, annak joga van lépéseket tenni annak érdekében, hogy a polgárai ne essenek még egyszer ilyen támadás áldozatául. 

A kormányfő szerint a háború a terrorizmus ellen van, vagyis most még nincsenek államközi harcok, és a veszélyt éppen az jelenti, ha Izrael és a többi arab ország miatt háború indulna a terrorakció következtében, mert az destabilizálná a Közel-Keletet, ami Magyarországon is éreztetné hatását. Vagyis elismerik Izrael jogát az önvédelemre, de deeszkalációs politikát kell folytatni. Szerinte Trump alatt bekövetkezett javulás az arab-izraeli kapcsolatok között. A terrortámadás ellenére meg kéne menteni, amit lehet az elmúlt évek közeledésének eredményeiből.

A kormányfő szerint a vészcsengő a mi fejünkben is meg kell, hogy szólaljon: ugyanis Európa-szerte voltak szimpátiatüntetések a Hamász mellett. Még Magyarországon is próbálkoztak ezzel, de itt nem lehet szimpátiatüntetést tartani terrorszervezetek mellet, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene a magyar polgároknak, „ezt felejtsük el, ennek nincs itt az ideje, nem fogunk ehhez semmilyen engedélyt se megadni”. De Európában ezt számos helyen nem tudják megakadályozni a terror melletti szimpátiatüntetéseket, úgy tűnik, Nyugat-Európában nagy számban vannak olyan emberek, akik helyeselnek ilyen akciókat. Miután a migrációsválság idején nagy számban engedtek be tömegeket Nyugat-Európába, köztük most ott vannak a Hamász megbízottja is, ez közvetlen veszélyt jelent az érintett országoknak nagy számban engedtek be. Adjunk hálát a jóistennek, hogy 2015-ben helyén volt a szívünk és az eszünk is, így Magyarországon megépítettük a kerítést és a jogi korlátokat a migráció ellen.

Szerinte ma a brüsszeliek „vakok”, olyan szabályokat akarnak alkotni Brüsszelben, amik szerint még a magyar határőrök ellen délen erőszakosan fellépő migránsokat is engedjük be. Nekünk is fel kéne építeni egy 10 ezer fős migránsgettót, majd később kiengedni onnan az embereket. A migráció ellen csak a magyar modell vált be, ha nem tartanánk a migránsokat féken, százezrek jönnének át. Most ezt a modellt ahelyett, hogy átvennék, le akarják rontani. Politikailag kell védekeznünk ez ellen, nem hajtunk végre semmit, ami a magyarok biztonságát veszélyeztetné, de Brüsszelben el kell érni politikai változást, a mostani vezetőknek távoznia kell, mert Brüsszel nem szembe jön velünk, hanem hátba támad. Jelentős változást kell elérni a következő EP-választáson, mert „folyamatos biztonsági kockázatot jelent Brüsszel Magyarország számára, tehát ki kell őket kapcsolnunk a saját biztonsági rendszerünkből, mert Brüsszel nem segít, hanem rombol”. 

Címkék: Orbán Viktor