Parragh László: Még feljebb kellene tornászni a béreket, különben az infláció felzabálja a fizetések emelését

Parragh László: Még feljebb kellene tornászni a béreket, különben az infláció felzabálja a fizetések emelését

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Amit lehetett, azt a kormány megtette, a pénzügypolitika és a költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak” – mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Parragh azonban hozzátette, „a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna”, hogy megállítsa az inflációt.

– Olyan ütemben szöknek fel az árak, aminek 2007 decembere óta nem lehettünk tanúi, a drágulás pedig most már lényegében a teljes fogyasztói kosarat utolérte. Rendszerint csak egy szám van az érdeklődés középpontjában, ám az infláció szerkezete különösen aggasztó – fejtette ki a portálnak a kamara elnöke. Az üzemanyagárak hatósági befagyasztásának lehet ugyan szerinte kedvező hatása, de nincs meggyőződve arról, hogy ettől önmagában érdemben enyhülne az inflációs nyomás. A kamatemelési ciklusnak úgy véli,  folytatódnia kell.

Ami a gyengélkedő forintot illeti, a kamaraelnök szerint a fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit. Ám ezt nem tette meg az ország.

– Az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a november 7,4 százalékos adat. Már jóval korábban is be lehetett volna avatkozni – emelte ki.

Parragh a 200 ezer forintos minimálbér és a 260 ezer forintos bérminimum ellenére úgy véli, „még feljebb kellene tornászni a béreket, különben az infláció felzabálja a fizetések emelését”. Arra a kérdésre, hogy mennyinek kell lennie a bérminimumnak, azt felelte, hogy konkrét összeget nem mond, de a reálinfláció plusz 2-3 százalékos további emelés akár azonnal indokolt lenne. Úgy gondolja, hogy ezt ki is lehetne gazdálkodni, még akkor is, ha akár 10-11 százalékról beszélnénk.

Szerinte már túl vagyunk azon, hogy Nyugat-Európa összeszerelő üzeme legyen a magyar ipar. – Ma már nemcsak a külföldi hátterű, hanem a magyar tulajdonú vállalatok egyre nagyobb hányada is törekszik arra, hogy automatizáljon, robotizáljon, high-tech berendezéseket használjon – fejtegette, majd hozzátette, hogy az üzemeltetéshez szükséges mérnökök, technikusok azonban nincsenek ingyen. 

Parragh beszélt Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolatáról is: a miniszterelnököt 1982 óta ismeri a Ménesi úti kollégiumból – Rendszeresen egyeztetünk hivatalos keretek között és baráti beszélgetések során is. Az előbbi asztalra tartozik a minimálbér, a kötelező oltás vagy éppen az infláció, az utóbbi viszont csak ránk tartozik. Olyan még nem volt, hogy fél órán belül ne hívott volna vissza, bízunk egymásban, de a közvélemény túlgondolja ezt a kapcsolatot – jegyezte meg. 

Ugyanakkor a „másik oldlaon” is sokakat ismer: Medgyessy Péterrel a mai napig barátok, Gyurcsány Ferencet az egyetem óta ismeri, Bajnai Gordonnal pedig többször találkozott az üzleti életben.