Parragh László: Szükség van a recesszióra

Parragh László: Szükség van a recesszióra

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny dobogós helyezettjei és felkészítőik számára rendezett emléklapátadó ünnepségen a Parlamentben 2023. június 20-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vártnál nagyobb mértékben esett vissza a magyar gazdaság teljesítménye, 2,4 százalékos a recesszió az idei második negyedévben az előző évi, hasonló időszakban látott adatokhoz viszonyítva. Ennek kapcsán kérdezte Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét a Világgazdaság.

Parragh úgy fogalmazott a lesújtó eredmény kapcsán: az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített. Bár szerinte el kell kerülni a mély visszaesést, de „a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van”. Utóbbit azzal magyarázta, az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdaság növekedést.

Az MKIK elnöke hangsúlyozta azt is, hogy meg kell várni a szeptember elsejével megjelenő részletes GDP-adatokat, azt követően lehet érdemben értékelni a gazdasági mutatókat.

Címkék: Parragh László