Publicus: a magyarok negyedének romlott az anyagi helyzete

Publicus: a magyarok negyedének romlott az anyagi helyzete

Fotó: Unsplash/Annie Spratt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszenvedték a járványt a magyarok, negyedük anyagi helyzete érezhetően rosszabbra fordult – derül ki a Publicus Intézet április végén a Népszava megbízásából végzett felméréséből. Az emberek 8 százaléka érzi úgy, hogy sokkal kisebb lett a bevétele.

A Publicus felmérése szerint a kormánypárti szavazók kevésbé érzékelnek anyagi romlást, az ellenzéki összefogás pártjainak szavazótáborában viszont 50 százalék fölötti a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok számoltak be, a leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a kutatás szerint.

A kérdésre, hogy „mi okozza pénzügyi helyzetének rosszabbra fordulását”, a válaszadók 65 százaléka a magas inflációt nevezte meg okként, különösen az élelmiszerárak emelkedését érzi meg a lakosság pénztárcája.

A megkérdezettek 17 százaléka felelte azt, hogy a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez, 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja elvesztette a munkáját. A vírus vagy más okozta betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei és 5 százalékra tehető azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet az utóbbi hónapokban, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt.

A romló anyagi helyzet miatt mindössze 12 százalék kért segítséget a tágabb családtól, barátoktól vagy hitelintézettől. Pénzt csak a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért kölcsön, a többség inkább a mindennapi élet megszervezéséhez vett igénybe külső támogatást. Százból hatan a magas kamatozású gyorshitelt látták az egyetlen megoldásnak. A hitelmoratórium lehetőségével mindössze a megkérdezettek 5 százaléka élt.