RTL: az Orbán-kormány betiltja a gabonaexportot

RTL: az Orbán-kormány betiltja a gabonaexportot

Kukorica (Fotó: Jesse Gardner / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden gabonakivitelt még pénteken betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – mondta az RTL Híradónak Nagy István. Az agrárminiszter közlése szerint még pénteken kiadják az erről szóló kormányrendeletet.

Keleti szomszédunk a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, ráadásul a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között található. Az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Erről Raskó György agrárközgazdász is írt a Facebookon: a búza jegyzése rekordot döntött, de a kukorica jegyzések szintén kúsznak felfelé a párizsi és a chicagói árutőzsdén. 

Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt – megközelítheti a literenkénti ezer forintot a kormányzati árstop lejártával –, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

Mint a közgazdász írja, a Világbank szerint újabb élelmiszer-árrobbanás várható, amennyiben elhúzódik a háború és leáll a gabona és növényi olajok exportja a fekete tengeri kikötőkből. Ukrajna összes tengeri kikötője jelenleg blokád alatt van, a berakodás leállt, részben azért, mert a kikötői infrastruktúrában a bombázások jelentős kárt okoztak.