Szabad Európa: jövő héten már termelni kezd az iváncsai akkugyár

Szabad Európa: jövő héten már termelni kezd az iváncsai akkugyár

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 6-tól kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – értesült a Szabad Európa. A portál információi szerint jövő év közepére állhat rá a gyár a teljes kapacitásra, miközben még sem az odavezető ipari vágány építése, sem a közúti kapcsolat kibővítése nem kezdődött el.

Bár környezete jelenleg inkább egy földutakkal szabdalt pusztasághoz hasonlít, a gyár falain belül már készen áll az SK Innovation beruházása. A portál úgy tudja, hogy a dél-koreai cég egy november 3-i, egynapos próbát követően november 6-án, hétfőn hivatalosan is megkezdi a termelést, bár  egy forrásuk szerint az első időszak szintén tesztüzem lesz. A gyár első dolgozóit az SK komáromi üzemében képezték ki. Egy forrásuk szerint a kezdeti időszakban – ez akár hónapokat is jelenthet – műszakonként nagyságrendileg száz munkás dolgozik majd. Nyolcórás munkarenddel számolva ez négyszáz munkást jelenthet, de az is előfordulhat, hogy 12 órás mászakok lesznek.

A Szabad Európa szerint jelenleg gyakorlatilag csak az üzem van kész: sem az azt kiszolgáló infrastruktúrát, sem az iváncsaiakat a termelés mellékhatásaitól védő létesítményeket nem kezdték el még építeni. A gyárhoz elvileg egy iparvágány is tartozna, illetve kibővített közúti összeköttetés az M6-os autópályához. Ehhez képest mindkét beruházás még a közbeszerzés fázisában van a nyilvánosan fellelhető adatok szerint. Ezenkívül fejlesztenék a település belterületi úthálózatát, új járdák, kerékpárutak épülnének, korszerűsítenék a közvilágítást, de ezekre sincs még kivitelező.

Az előírások szerint az üzem és a település között véderdőt is telepíteni kellene, de ez még szintén nem kezdődött meg, mint ahogy csak egy hosszan elhúzódó, néhány méter magas töltés jelenti a zajvédelmet is. Az iváncsaiak már régóta panaszkodnak, hogy a gyár miatt radikálisan megnőtt a zajterhelés, szükség lenne zajvédő falra. Erre ígéret már elhangzott, de annak, hogy a közeljövőben lesz is belőle valami, semmi jele.