Tállai András: Most érdemes állampapírt venni, és otthonról babakötvény-számlát nyitni

Tállai András: Most érdemes állampapírt venni, és otthonról babakötvény-számlát nyitni

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 8-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Magyar Államkincstár nyereményjátéka – tájékoztatta Tállai András az MTI-t. A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hozzátette: babakötvényt is lehet venni, és ezt, azok a szülők is megtehetik, akiknek még nincs ehhez szükséges úgynevezett Start-számlájuk.

– Már több mint egy éve elérhető, és egyre népszerűbb is a Magyar Államkincstár online értékpapír-számla nyitási szolgáltatása – jelentette ki Tállai András. Mint mondta: majd minden negyedik új ügyfél – eddig csaknem tízezren – ügyfélkapun keresztül nyitott értékpapír-számlát. „Ez a szám jelentősen megugorhat a közeljövőben, hiszen a közigazgatás elektronikus szolgáltatásait jelenleg 4,7 millióan érik el, ennyi embernek van ügyfélkapuja” – jegyezte meg az államtitkár.

– Eddig 125 milliárd forintot fektettek a szülők, nagyszülők és más rokonok babakötvénybe – emelte ki az államtitkár. „Az adatok tanúsága szerint egyre többen használják ki a 6,3 százalékos hozammal bíró babakötvény kínálta lehetőséget, a legjobb kamatozású lakossági állampapír állománya idén ugyanis csaknem 15 százalékkal nőtt” – részletezte Tállai András. – A termék népszerűsége érthető, hiszen havi ötezer forintos megtakarítással 18 év múlva 2,2 millió forint lehet a gyermek számláján – jegyezte meg.

Tállai András azt is elmondta, hogy az államkincstár élen jár a legnépszerűbb hazai állampapír, a Magyar Állampapír Plusz értékesítésében is, a teljes állomány 30 százalékát a hivatalnál jegyezték. „A Magyar Államkincstárnál jobb konstrukciót az állampapír vásárlására egyetlen más pénzintézet sem kínál” – nyomatékosította az államtitkár, hozzátéve, hogy a kincstárnál az értékpapírszámla-vezetés ingyenes, és a jegyzés, az adás-vétel, az újrabefektetés, a kamat- és törlesztésfizetés is díjmentes.

– Mindezek mellett készpénzfelvételi díj és pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség sincs, amellyel a lakosság további költségek alól mentesülhet – sorolta az előnyöket Tállai András. „Június 30-ig pedig további előnyt jelenthet a nyereményjáték is, amelynek keretében a résztvevők között ötvenezer, illetve százezer forint értékű állampapír vásárlásra beváltható utalványt sorsol ki a kincstár” – tette hozzá.