Tizenötmilliós bírságot szabtak ki a Tiborcz István érdekeltségében lévő brókercégre

Tizenötmilliós bírságot szabtak ki a Tiborcz István érdekeltségében lévő brókercégre

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befektetési tanácsadás, illetve az informatika területén feltárt problémák miatt büntetett meg egy Tiborcz István érdekeltségében lévő brókercéget a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az Equilor Befektetési Zrt.-nek 15,75 millió forintos bírságot kell fizetnie. A jegybank közlése szerint az intézkedések nem vonatkoznak az ügyfelek értékpapír-állományára és pénzeszközeire, azok teljes mértékben rendelkezésre állnak.

Három évre visszamenőleges, korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilornál az MNB, megállapítva, hogy a brókercég egyes ügyfeleknél nem tett elegez az előzetes tájékoztatási kötelezettségének. A befektetési tanácsadásban pedig olyan származtatott pénzügyi eszközt ajánlott, amely az ügyfelek számára nem volt alkalmas.

Az Equilor piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerében is hiányosságokat talált az MNB. A jegybank felkérte a brókercéget, hogy ezeket szüntesse meg, illetve fizesse meg a bírságot. Utóbbi összegének megállapításakor figyelembe vették a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét is.

A Gránit Bank nyáron szerzett többségi tulajdont az Equilorban, így közvetve Tiborcz István is a brókercég tulajdonosává vált. Az Equilor elnöke, Gereben András néhány hónapja, negyvenhét évesen halt meg tragikus hirtelenséggel.