Tízmilliókkal támogatja a Mészáros-féle kulturális kft-t a Szerencsejáték Zrt.

Tízmilliókkal támogatja a Mészáros-féle kulturális kft-t a Szerencsejáték Zrt.

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évek óta 10 millió forint fölötti összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Mészáros Lőrinc cégének tulajdonában álló Kultúra a Magyarságért Nonprofit Kft. (KM), ám a kedvezményezett cég éves beszámolóiban nem látszik az összeg – írja az Mfor.

Az áfával együtt számolva 15 millió forint értékű szponzorációs szerződést 2019 augusztusában kötötték meg a felek. A támogatás most már rendszeresnek mondható, mert 2017 októberében és 2018 áprilisában is a Mészáros-cégre mosolygott a Szerencsejáték, mindkét esetben áfával együtt 11,43 millió forintos juttatással. Viszont ezek közül egyik összeg sem került be a Kultúra a Magyarságért éves céges beszámolójába.

A lap szerint ez azért is furcsa, mert a Nemzeti Kulturális Alap is rendszeresen segít a cégnek, az ő adományuk viszont megjelenik a beszámolókban. A 2019-es beszámoló kiegészítő melléklete szerint a Kultúra a Magyarságért tavaly összesen 12 millió 592 ezer forint egyéb bevételben részesült, melyből 12 millió 590 ezer forint a Kulturális Alaptól kapott vissza nem térítendő támogatás volt.

A Kultúra a Magyarságért tavaly, győztes pályázat után a Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt partnere lett, így jogosulttá vált arra, hogy MTÜ-s támogatást pályázzon meg, úgynevezett study tourok szervezésére. A KM a széksorosan 100-500 fős befogadóképességű rendezvényhelyszín kategóriában lett az ügynökség kiemelt partnere, ebben a kategóriában 500 ezer - 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra lehetett pályázni. Maga a rendezvényhelyszín, mellyel nyertek, a Mészáros Lőrinc-tulajdonolta Dereszla Pincészet rendezvényközpontja, a Henye Borbár, ahol a KM rendszeresen kulturális programokat rendez.

A Kultúra a Magyarságért eredetileg egy Henye Meliorációs Kft. névre hallgató cég volt, mely növénytermesztéssel foglalkozott. 2016-ban még csak 180 ezer forintos bevételt tudott elérni, 13,8 milliós veszteség mellett. Ám az év végén a cég négy tulajdonosából hármat megvett Mészáros Lőrinc cége, a Búzakalász 66 Kft. 2017 márciusában átkeresztelték Kultúra a Magyarságértra a céget, forprofitról pedig nonprofitra, illetve növénytermesztésről művészeti létesítmények működtetésére. Ezt követően néhány hónap múlva jött az első Szerencsejáték Zrt-s szponzoráció, valamint az NKA is adott 2 millió forintot.

Az összegeket a KM a Keresztúri esték című rendezvénysorozat megvalósítására kapta. Ennek keretében heti rendszerességgel tartanak koncerteket, zenés esteket Bodrogkeresztúron, a Henye Borbárban, melyek jegybevételeit a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánlják fel.

Az Mfor kereste a cég vezetőjét, egyrészt a az éves beszámolóból hiányzó tételek miatt, másrészt hogy megtudják, pályáztak-e turisztikai ügynökséghez, választ azonban nem kaptak.