Több mint 5000 milliárd forintos hiányt hoztak össze tavaly Orbánék

Több mint 5000 milliárd forintos hiányt hoztak össze tavaly Orbánék

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat, így az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárta a 2021-es évet – ezzel az indoklással közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden a tavalyi adatokat. 

A Pénzügyminisztérium december 30-án közzétett ötéves makrogazdasági és költségvetési kitekintésében még a központi alrendszer 5196,5 milliárd forintos hiányát prognosztizálta a tavalyi évre. Mint írják, a 95 milliárd forinttal kisebb pénzforgalmi hiány miatt lehetséges, hogy a GDP-arányos deficit 0,1-0,2 százalékponttal alacsonyabb lehet a 7,5 százalékos várakozásnál.

A gyorstájékoztató szerint a központi alrendszer november végi 3931,3 milliárd forintos deficitjével összevetve a december havi hiány 1170,2 milliárd forint volt az előző havi 1009,1 milliárd forintot követően.

2021-ben a központi költségvetés 4662,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 419,4 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 19,8 milliárd forintos hiánnyal zártak.

A hazai kiadások közül a közúti fejlesztésekre 237,4 milliárd forintot, a Magyar Falu Programra 211,3 milliárd forintot, a közlekedési ágazati programokra 200,6 milliárd forintot fordított a kormány. Tavaly a nyugdíjasokra is több pénzt fordítottak: a nyugellátásokra 4117,7 milliárd forint ment el, miután megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése, valamint nyugdíjprémiumot és kiegészítő nyugdíjemelést is fizettek. 

Emellett versenyképesség-növelő támogatásra 96,2 milliárd forintot, a nemzeti agrártámogatásokra 89,9 milliárd forintot fordítottak, a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból pedig 87,6 milliárd forintot fizettek ki. 

A PM jelentősnek nevezi még a vasúti fejlesztésekre fordított 78,5 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból kifizetett 62,7 milliárd forint, a Modern Városok Program céljaira kiadott 51,7 milliárd forint, vagy a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására fizetett 47,7 milliárd forint összegű forrásokat is.

2021. december elején 350 milliárd forintos pénzügyi tartalék képzéséről is döntött a kormány annak érdekében, hogy ezzel is erősítse hazánk pénzügyi stabilitását és tovább javítsa a befektetői megítélést. Ennek is köszönhetően – a rendelkezésre álló adatok alapján – 2021 végén az adósságráta és az uniós módszertan szerinti hiány csökkenése kellő pénzügyi tartalék mellett valósulhatott meg.

Ugyanakkor saját számításuk szerint 2021-ben 6,4 százalékkal nőhetett a gazdaság teljesítménye.