Uniós éllovasok vagyunk az inflációban

Uniós éllovasok vagyunk az inflációban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 23,1 százalékos novemberi magyar infláció kétes dicsőséget jelent Magyarországnak, hiszen ezzel a pénzromlás bajnokai lettünk az EU-ban. Az Eurostat pénteken közölt adataiból az is kiderül, hogy az eddigi éllovas balti államok – ha nem is sokkal, de – mögöttünk vannak már: Lettországban 21,7 százalékkal, Litvániában és Észtországban pedig egyaránt 21,4 százalékkal nőttek az árak az elmúlt 12 hónapban.

Az egyetlen Szlovénia kivételével a régiós országok mindegyikében a 11,1 százalékos uniós átlag fölötti pénzromlást mértek. Közülük az európai lista tizedik helyén álló Horvátország van a legkedvezőbb helyzetben, hiszen ott „csak” 13 százalékos drágulással kell megküzdeni az embereknek. A másik véglet Csehország, amelyik 17,2 százalékos inflációval éppen lemaradt a dobogóról.

A legkevésbé a spanyoloknak, a franciáknak és máltaiaknak kell az egekbe szökő áraktól tartaniuk. Ezekben az országokban ugyanis 6,7, 7,1 és 7,2 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt.