Jelentősen visszaesett a fővárosi újlakások száma

Jelentősen visszaesett a fővárosi újlakások száma

Erzsébet híd Budapesten (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idén január-márciusban bejelentett budapesti fejlesztések alig több mint 700 lakás jövőbeni felépítését ígérték, ami a tavalyi utolsó negyedévben mért szintnek a fele, a 2021 közepén elért mintegy 2000 darabos értéknek pedig mindössze az egyharmada – közölte a Cordia a négylakásosnál nagyobb, fővárosi projektek elemzése alapján hétfőn az MTI-vel.

A lakóingatlan-fejlesztő vállalat szerint a tervezett lakások csökkenő száma főként azzal magyarázható, hogy az első negyedévben meghirdetett fejlesztések egyenként átlagosan mindössze 24 otthon felépítését jelentik, szemben a piacon található projektek 70-es átlagával.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy miközben a kínálati oldal gyengült, a kereslet tovább erősödött, mivel a zöldhitel-program keretének közelgő kifutása, az áprilisi választások előtti bizonytalanság és az inflációval összefüggő aggodalmak előre hozott vásárlásokat generáltak az első negyedévben. Ezáltal január-márciusban több mint 2000 újépítésű lakás talált vevőre a fővárosban, ami egyrészt alig marad el az előző negyedévben mért értéktől, másrészt jelentősen meghaladja a 2017-2021-es időszak 1710-es negyedéves átlagát.

Az új projektek számának csökkenése és a felívelő kereslet nyomán egyre apad a még vevőre váró új lakások száma. A kínálat már 2021 második felében sem tudott lépést tartani a robusztus vevői oldallal, de ez a trend felerősödött 2022 első negyedében. Az elérhető otthonok száma az elmúlt év végi 6200-ról idén március végére 4400 alá esett, ami 37 százalékkal kisebb a 2018-2021-es évek átlagos kínálatánál.

Kiemelték, hogy a kereslet és a kínálat megbillenése, valamint az építési költségek folyamatos emelkedése az újlakásárak kitartó növekedését eredményezte, ráadásul ez a drágulás 2022 első negyedében számottevően fel is gyorsult. Míg 2021-ben az átlagos negyedéves áremelkedés üteme 4 százalékot tett ki, addig idén január-márciusban elérte a 11 százalékot, így a már piacon lévő újlakások négyzetméterenkénti átlagára 1 millió 260 ezer forint volt, 26 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Címkék: főváros, lakások