Zsiday Viktor: Az országnak alig van annyi devizája, amennyi elegendő lenne a gázszámla kifizetésére

Zsiday Viktor: Az országnak alig van annyi devizája, amennyi elegendő lenne a gázszámla kifizetésére

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zsiday Viktor közgazdász, elemző blogján értékelte az utóbbi napokban nyilvánosságra hozott kormányzati megszorítások, vagyis a kata, illetve a rezsicsökkentés részleges elvételének hatásait. Az elemző, miközben konstatálja, hogy nagyon súlyos az ország gazdasági helyzete alapvetően jó fejleménynek tartja, hogy a kormány az utolsó pillanatban változtatott eddigi politikáján, és a kezeli a kialakuló válságot.

Mint írja, az elemzőknek csak addig kell pánikolniuk, amíg a kormány nem pánikol, mert ezután már meghozza a szükséges intézkedéseket a krízis enyhítésére. 

A rezsicsökkentésről azt írja, hogy nem egyszerűen az a baj vele, hogy túlterheli a költségvetést, hanem el is kényelmesednek tőle az emberek, és nem alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, vagyis nem takarékoskodnak az energiával.

Az unióval Zsiday szerint gyorsan meg kell egyezni, mert momentán Magyarországnak alig van devizája a gázszámla kifizetésére. Kell az EU-tól érkező pénz. A benzinárstoppal az elemző szerint ugyanaz a probléma, mint a rezsicsökkentéssel: teljesen irreális a jelenlegi piaci körülmények között, így szörnyen drága és az emberek nem érzik szükségét annak, hogy változtassanak szokásaikon.

Az elemző szerint a problémákért a kormány a felelős, de legalább ő is tudja kezelni őket. Ehhez azonban szükség van a rezsinövelésre, a költségvetés korrekciókára, az EU-megállapodásra és az alapkamat-emelésre. 

Zsiday Viktor nem látja azt, hogy mitől fog tovább nőni a gazdaság a közeljövőben. Elfogyott ugyanis a munkaerő. így a következő években maximum egy-két százalékos évi gazdasági növekedésre, és alapvetően nehezebb gazdasági helyzetre kell készülni.