1997: Mi döntötte be a Postabankot?

1997: Mi döntötte be a Postabankot?

Princz Gábor a Postabank híres macijával (Fotó: 168 Óra/Kovács Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

Részletek a Magyar Hang június 7-i (2019/23.) számában, pénteken megjelent cikkből!

A Magyar Hírlap szerkesztőségében, akkori munkahelyemen, hétköznapi rutinnal dolgoztunk a lapzártára, amikor befutott a hír egy olvasónktól: komoly gond van a Postabanknál, és lehet, hogy holnap csődöt jelent. Már nagyon kevés idő volt arra, hogy ellenőrizzük az információt, ezért hirtelen ötlettől vezérelve a bank vezérigazgatója, Princz Gábor titkárságát hívtam telefonon. Magam lepődtem meg a legjobban, a titkárnő pár másodpercnyi hezitálás után azt mondta: „Kapcsolom”. Elég nagy zavarodottság lett úrrá rajtam, de valahogy sikerült kipréselnem a kérdést: „Erősítse vagy cáfolja, hogy holnap csődöt jelent-e a bank”. Princz válaszának lényege az volt: ha nem írjuk meg, amit hallottunk, ha nem keltünk pánikot, lehet, hogy megússzák.

1996: a Tocsik-botrány éve - Kihallgatás pizsamában | Magyar Hang

Másnap, február 28-án a Magyar Hírlap hírverése nélkül is kirobbant a botrány. Egy belső körlevél nyomán terjedt el a hír, hogy nagy baj van a Postabanknál, az ország második legnagyobb pénzintézete össze fog omlani. Betétesek tömegei szállták meg a bankfiókokat, a József nádor téri székházuknál is kígyóztak a sorok, a megkezdődött a megtakarítások kimenekítése. A jegybankból furgonokkal hordták a szükséges készpénzt a bankfiókokba, rövid időn belül 70 milliárd forintnyi összeget vettek fel a bankból. Nem volt olyan pénzintézet akkoriban, amelyik ezt a pénzkivonást kibírta volna.

A könyvvizsgálói jelentés alapján – amely szűk körben ugyancsak ismert volt február végén – a bank valóban rossz helyzetben volt, de csődközeli helyzetről nem volt szó. A pletykaként elterjedt hír rémhírnek bizonyult, vagyis Princz Gábor nem hazudott nekem a telefonban.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!