Ételszentelés másképpen

Ételszentelés másképpen

Fotó: Simó Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyönyörű képeket készített a székelyföldi Nyikómalomfalván Simó Csaba, az MTVA székelyudvarhelyi tudósítója. A Farkaslakához tartozó, alig 743 lelkes, többségében katolikus vallású faluban évszázadok óta minden húsvétvasárnap reggelén ünneplőbe öltöznek az emberek és elviszik az ünnepi asztalra szánt étket szentelésre. 

Idén a világjárvány miatt elmaradt volna ez a hagyomány, de a Székelyudvarhelytől nem messze lévő falu lakói ragaszkodtak a szokáshoz, így kitaláltak egy koronavírus-kompatibilis megoldást (Romániában szigorúbb kijárási korlátozások vannak érvényben, mint Magyarországon, az emberek csak előre kitöltött, úticélt és utazási időtartalmát tartalmazó papírral hagyhatják el az otthonukat, a rendőrség és a katonaság pedig szigorú ellenőrzéseket tart).

Most nem az emberek mentek el a templomba, hanem a falu plébánosa látogatott el hozzájuk, szigorúan betartva a szociális távolságtartás szabályait. Az egyik gazda befogott két lovat a feldíszített szekérbe (ráadásul a csikók is a lovakkal tartottak), Daniel Ernő-András plébános felült mellé és így hajtottak el az ötszáz fő körüli gyülekezet tagjainak portái előtt. Az emberek jelentős része most is vasalt inget és kötényt vagy székelyharisnyát öltött – a hagyományőrző település azon kevesek egyike, ahol még most is székelyruhába öltözik a falu népe, ha farsangi mulatságot vagy húshagyó keddi bált szerveznek.

Fotó: Simó Csaba

Az MTVA riportere, Magyari Tekla megszólaltatta az egyik lakót, Székely Rozáliát is, aki így fogalmazott: „Van nekünk egy kicsi, kerek kalácsunk, amit mindig édesanyám süt nekünk, aztán van sonkánk, piros tojás, sajt, só, az szokott lenni, meg egy picike lélekerősítő… Olyan örömünnep-érzésünk lenne attól, hogy egy kicsit legalább felöltözünk, mert ez a bezártság…”

Fotó: Simó Csaba
Fotó: Simó Csaba
Fotó: Simó Csaba