NER-módi Erdélyben is: kritizálta Orbánt, kitiltották

NER-módi Erdélyben is: kritizálta Orbánt, kitiltották

Halmágyi Zsolt (Fotó: Román Sportújságírók Szövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Puskás Akadémia szakmai felügyelete alatt álló FK Csíkszereda átvette a NER módszereit, és ezt nem is titkolja: közleményben hozták nyilvánosságra, hogy visszavonták Halmágyi Zsolt erdélyi sportfotós egész évre szóló akkreditációját a csapat mérkőzéseire. Az okokat nem titkolták, azt is beleírva a közleménybe, hogy a fotós a „Hargita Megyei Sportgálán a klub jelen lévő edzői és játékosai előtt sértegette az FK Csíkszereda elnökét, illetve megjegyzéseket tett a jelenkori magyar kormányfőre és a magyarországi sporttámogatási rendszerre”.

A botrány a román másodosztályban szereplő székelyföldi csapat augusztus 10-i mérkőzése előtt tört ki: az FK Csíkszereda–Bukaresti Metaloglobus meccsre nem engedte be a fotóst a klub elnöke, Szondy Zoltán, aki egyébként korábban évtizedekig újságíróként dolgozott. 

Halmágyi Zsolt fotóriporter lapunk kérdésére elmondta: a korábbi idényben szerződéses viszonyban állt a klubbal, melynek a hazai mérkőzéseit fotózta, ám hiába végezte el a munkát, a számláit csak jókora késéssel fizették ki. A méltatlan helyzetet szóvá is tette egy rendezvényen, jelezve, hogy a Magyarországról érkező bőkezű támogatások miatt nem lehetnek a csapatnak anyagi gondjai.

A fotós nem a levegőbe beszélt: az Erdélyi Átlátszó decemberi gyűjtése szerint a határon túli támogatásokat intéző BGA Zrt. eddig 1,9 milliárd forintnyi magyarországi közpénzzel támogatta a tavaly még csak a román harmadosztályban szereplő futballklubot és akadémiát, de csurgott pénz az Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül (1,82 milliárd), valamint a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. is beszállt szponzorként. 

A csíkszeredai csapat közleményében azt írja, a fotós viselkedése számukra „teljesen elfogadhatatlan és úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor fiatal sportolóink épp elismerésben részesülnek, nem lett volna helye ennek”. Halmágyi Zsolt nincs kitiltva, bármikor látogathatja a mérkőzéseket, amennyiben megváltja a belépőjegyét, vagy bérletet vásárol – írták.

A riporter kitiltása miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult a Román Sportújságírók Szövetsége, de az érintett jelezte az ügyet a Magyar Sportújságírók Szövetségének, illetve a csíkszeredai klubbal szakmai együttműködésben álló magyarországi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának is.