Orbán nyilvánosan alázta Semjént, de nincs eredménye

Orbán nyilvánosan alázta Semjént, de nincs eredménye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába alázta meg nyilvánosan az idei Tusványoson Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesét, Semjén Zsoltot, a határon túli magyar nézők tegnap este sem láthatták a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzését. Pedig ez barátságos meccs volt, és Semjén két éve már arról beszélt, hogy megoldották a kérdést. A feladat, úgy tűnik, meghaladja a politikusokat, az ígéretcunamik után sincs megoldás.

Mint eddig mindig, az idei Orbán-beszéd után is kérdezhetett a közönség Tusnádfürdőn. Igaz, ezt már a közszolgálati televízió nem közvetítette, így csak a helyszínen jelen lévő hallhatták, amint Németh Zsolt felolvasta egy bizonyos Sípos Zoltán kérdését: „Miniszterelnök úr, annyi ígéret után miért kódolja az MTVA a sportközvetítéseket, és miért nem teszik lehetővé, hogy a határon túli magyarok is a magyarországiakkal együtt örüljenek a magyar foci- és sportsikereknek?” A miniszterelnök röviden válaszolt: „Az M4 miért van kódolva? Azért, mert Semjén Zsolt nem oldja meg!”

A miniszterelnök-helyettes a hallgatóság első sorában ülve kényszeredetten vigyorgott, mire Orbán folytatta: „Kérem Zsoltot, ha segítségre van szüksége, szóljon!”

Azt nem tudni, Semjén szólt-e Orbánnak, de nagyon úgy tűnik, hogy segítségre van szüksége: tegnap este hiába kapcsoltak a határon túli nézők az M4 sportcsatornára, a Montenegró–Magyarország labdarúgó-mérkőzés helyett egy grafikát láthattak a következő felirattal: „szerzői jogi korlátozás miatt jelenlegi műsorunk kizárólag Magyarország területén látható.”

A magyar vonatkozású sportesemények egyébként érdekelnék a határon túliakat – játsszon bármely sportág válogatottja, válogatott káromkodások lepik el a Facebookot, azon dühöngve, hogy lekapcsolták a közvetítést. Mások alternatív megoldásokat keresnek: illegális streamoldalakon próbálják nézni a közvetítést, vagy Magyarországon élő rokonok a laptop kameráját nekifordítják a televíziónak, és Skype-on mutatják nekik a meccset. Erdélyben még az is felmerült – de aztán nem lett belőle semmi –, hogy petíciót indítanak a Digi nevű romániai tévétársaságot kérve arra, számos sportcsatornája valamelyikén közvetítse a magyar válogatott meccseit.

Orbán Viktor: A következő 15 évben a liberális korszellemmel és a liberális internacionalizmussal kell küzdeni | Magyar Hang

Előadásának első felében a rendszerváltás után eltelt harminc év tanulságairól beszélt a saját szemszögéből. Szerinte 2010-ig generációs küzdelem zajlott politikai cselekvésért a szocialista utódcsoportokkal szemben. A hatalomváltással pedig megtörtént a második rendszerváltás.

Kíváncsiságból megnéztük, az anyaországi politikusok és intézményvezetők eddig hányszor ígérték meg a közvetítést az utóbbi években a határon túliaknak. Az MTI adatbázisában az első találat 2015 végéről van, akkor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIV. ülése után azt mondta, már folynak a tárgyalások arról, hogy a külhoni magyarok anyanyelvükön tudják nézni a sportközvetítéseket. A magyar kormány nevében az unió szakbiztosához és a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottsághoz fordultak, mondta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) pedig egy szakmai levelet küldtek, így jó esély van arra, hogy belátható időn belül megállapodás születik a magyar álláspontnak megfelelően. Ugyanakkor megjegyezte: a kérdésre Brüsszelben versenyjogot korlátozó helyzetként tekintenek. A jogtulajdonosok felé pénzügyi ajánlatot tettek, azaz Magyarország kész megvásárolni a sugárzási jogokat a Kárpát-medence magyarlakta területeire – fejtette ki.

2016-ban a Bálványosi Szabadegyetem táborában az MTVA vezetője, Vaszily Miklós azt mondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a határon túli magyarok számára is elérhetővé tegyék a sportközvetítéseket. Rámutatott: az MTVA az évekkel korábban leszerződött riói olimpiával „már nem tud mit kezdeni”, de a lejáró sportközvetítési szerződéseket igyekszik úgy megújítani, hogy a közvetítések valamennyi szomszédos országba eljuthassanak.

Precedensértékű, hogy az MTVA féléves tárgyalássorozat után a 2018–2024-es időszakra megszerezte a jogot, hogy magyar nyelven közvetíthesse az olimpiát valamennyi szomszédos ország területére – jelentette ki Vaszily Miklós. Úgy vélte, ez hivatkozási alap lehet arra, hogy az MTVA valamennyi következő sporteseménynél ezzel az igénnyel fellépjen. Megjegyezte: az még érthető lenne, ha üzleti okok miatt a magyarokat közvetlenül nem érintő nemzetközi sporteseményeket nem engedik közvetíteni Magyarország határain túl, ahol mások vásárolták meg a közvetítési jogokat, ami viszont nem érthető, az a kifejezetten magyar specifikus események közvetítésének tiltása. Ilyen esetekben az MTVA a „végsőkig” küzd azért, hogy elérje a közvetítésekkel a határon túli nézőit – biztosította hallgatóságát a vezérigazgató.

Orbán Viktor mellett ülve idézte fel a Magyar Hang által feltárt ügyet Tőkés László | Magyar Hang

Mi mutattuk be az RMDSZ színromán területeken begyűjtött 35 ezer szavazatának történetét.

(Ez a végsőkig tartó küzdés most nem sikerülhetett túl jól – a Montenegróval 2019. szeptember 5-én este megvívott barátságos mérkőzés nem tűnik médiaszenzációnak, így sokan nem versenghettek a közvetítésért, különös tekintettel arra, hogy a magyar meccsel egy időben több, valós téttel bíró válogatott labdarúgó-mérkőzés is zajlott Európában, így például a Spanyolország–Románia Eb-selejtező – a szerk.)

2017 június kilencedikén az MTI a következő címmel adott ki egy hír: „A közmédia kiemelt feladatának tartja, hogy a határon túli magyarok anyanyelvükön nézhessék a sportközvetítéseket.” A hírben egyébként Vaszily Miklós, azt MTVA vezetője Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke nyílt levelére reagált, aki kifogásolta, a geoblokkolás miatt az anyaország határain kívül élő magyarok hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket. Válaszában Vaszily Miklós kitért arra: vezérigazgatósága első napjaiban utasította kollégáit, a jövőben csak olyan szerződéseket kössenek meg, amelyek biztosítják, hogy a határokon túlra is sugározhassanak sporteseményeket.

Tíz nappal később Semjén Zsolt Tusnádfürdőn bejelentette, hogy a következő nyári és téli olimpiát magyar nyelvű közvetítéssel láthatják majd a közmédiában a kárpát-medencei magyarok. Elmondta: a magyar nyelvű sportközvetítések határon túli biztosításának feladatát a tavalyi Tusványoson osztotta rá Orbán Viktor miniszterelnök, és eddig „részsikerekről” tud beszámolni az „Európai Unió bürokráciájával” folytatott harcban. Magyarország ajánlatot tett a szomszédos országoknak, hogy kölcsönösségi alapon biztosítsák egymás országaiban az anyanyelvi közvetítést – mondta. Egyes országokkal sikerült megállapodni erről, de Románia nem tartozik közéjük. „Kerül, amibe kerül alapon elindultunk az összes utódállam tenderén, és megvettük a közvetítési jogokat” – közölte. Hozzátette, ez a következő nyári és téli olimpiákra és a magyar válogatott esetleges labdarúgó Európa-, illetve világbajnoksági szerepléseire vonatkozik.

Megvalósíthatatlanok Orbán Viktor a Tusványoson fejtegetett gazdasági elképzelései | Magyar Hang

Róna Péter alig tudta követni a miniszterelnök gondolatmenetét, Csaba László szerint alapvető szerkezeti változásokra van szükség.

A közönség soraiból felhangzó tapsra reagálva Semjén Zsolt megjegyezte: az elismerés jelentős része a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) illeti – áll az MTI tudósításában.

Ez a Tusványos egyébként erős volt ígéretekben: négy nappal később Vaszily Miklós egy sajtóbeszélgetésén arról számolt be: az MTVA és UEFA között létrejött egy megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar tévénézők magyar nyelvű közvetítésen követhessék a magyar labdarúgó válogatott selejtező mérkőzéseit.

Finoman szólva nem mondott igazat: idén tavasszal, egy EB selejtezőn, amikor egy felejthetetlen budapesti mérkőzésen a magyar válogatott legyőzte a horvátokat, György Attila csíkszeredai író egy Facebook-bejegyzésben posztolta a területi korlátozásról szóló grafikát, és így fogalmazott: „Labdarúgó-mérkőzés, izé, foci, vagy minek is nevezik mostanában, amit elművel a magyar válogatott. Ennyit látunk belőle Erdélyben, a pénzért megvett televíziós közvetítésen. Hogy az a magasságos, méltóságos rézf@szú bagoly kegyeskedne az MTVA-t, a médiahatóságot és az érdekérvényesítést rendesen megizélni, hogy lepje meg ismét a dögvész, a kolera, a lepra és a sárgaláz az illetékes elvtársakat. Ó, hogy veszne meg minden médiafelelős, és maradna terméketlen minden kecskétek! Jó szurkolást.”

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – „A nőnek a konyhában a helye”