Ha sokáig nézel a mélységbe, Weiler Péter is beléd néz

Ha sokáig nézel a mélységbe, Weiler Péter is beléd néz

Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valamikor az ember még azért regisztrált fel társkeresőkre, hogy minél hamarabb okafogyottá váljon a jelenléte. Lássuk be, ez azért rendkívül méltatlan hozzáállás volt. Regisztrálunk, igénybe vesszük a portál szolgáltatásait, hogy megtaláljuk a nagy ő-t, majd amikor ehhez az oldal hozzásegít minket, mi azonnal menekülünk? Sőt, azután még azt is elmismásoljuk, hogy hol ismertük meg életünk szerelmét? „Hát a neten írtunk rá egymásra, aztán rögtön találkoztunk” – mentegetőzünk, mintha valami szégyen lenne chatelgetni. Büszkén ki kellene állni ehelyett: ő kos volt, én vízöntő, ráadásul szereti a mindenféle zenét és gyűlöli a hazugságot, szóval az ég is egymásnak teremtett minket! „Rögtön félrehúztam a képét, a mizumra pedig nem azt mondta, hogy »semmi«, tehát azonnal látszott, hogy engem akar.”

De végre itt a Szépvagy.hu, ami büszkén visszautasítja, hogy afféle kínos utolsó megoldásként tekintsünk rá! Voltak már hasonlóan izgalmas kísérletek, de azok sajnos csak ügyetlen próbálkozások lehetnek ehhez képest. Az Elittárs például azt hirdeti, hogy a prémium tagok több mint kétharmada diplomás, ami ugye kit érdekel akkor, amikor ilyen nagy hiány van az ügyes mesteremberekből. Hát azért küzd évek óta Parragh László, hogy mi végül olyat keressünk otthonra is, aki még egy bojlert sem tud megszerelni? A Szénakazal.hu már biztatóbb próbálkozás volt, de hiába az ígéretes kezdet, ma már ők sem csak a „vidék szerelmeseit” várják. (Akik a nyitókép tanúsága szerint valóban egy szénakazal tövében szeretnek romantikázni.) És ott voltak még azok az oldalak, amik valódinak gondolt természetünk megszólításával igyekeztek a kedvünkben járni. A Viszony.hu például abban segített, hogy megcsaljuk a párunkat, míg a Puncs abban, hogy anyagilag kisajtoljuk a legtöbbet a kapcsolatból. De sajnos ezek is csak arra apelláltak, hogy mi igazából egy másik ember társaságát keressük.

De hát miért akarnánk 2019-ben kilépni a virtualitásból, ha egyszer már a buszon és a fürdőkádban is az interneten lógunk? Hülye kérdés, nyilván azért, mert jópofa dolog a tőlünk két méterre lévőnek szerelmes kutyát ábrázoló matricákat küldeni. Ezt viszont hamar elunjuk, és megint mehetünk vissza az oldalra, ahol előzőleg már az őtcsakvégsőesetben-kategóriába soroltunk mindenkit, akivel még nem találkoztunk. Erre kínál végre megoldást Magyarország első társkeresője, ami nem eszköz, hanem a cél kíván lenni! Egy randiközösség, ahonnan nem kikerülni, hanem bejutni az érdem!

És te bejutottál? – kérdezik a plakátok, egyszerre piszkálva fel a bennünk rejlő egoizmust és önbizalomhiányt. Hogy rögtön arra jussunk, minket az ott lévők biztos nem tartanának szépnek, így nem is engednének be maguk közé. Pedig valójában mégis csak jobbak vagyunk, hiszen a belső értékek, a kiváló ízlés és a szórakoztató társaság… Meg hát a külsőnkbe is minek kötnek bele, mikor nekik piszébb az orruk, előreugró az álluk és amúgy is műanyagok, mi legalább valódiak! A portál, ami tudja, hogy a legjobb marketing a provokáció, fenti érzésünket elősegítendő még egy Photoshop-kaliberű szépséget is elhelyezett plakátjain.

Ahogy a honlap hirdeti: ez Magyarország első beszavazós társkeresője. Na és hova kerültek még be ilyen exkluzív módon az emberek, túl a meghívóval működő Iwiwen vagy a Parlamenten? (Előbbi mondjuk már nincs, utóbbit meg, hát, hagyjuk.) Bingó: a valóságshowkba! Amik olyanok, mint a Mónika Show egykor: mindenki nézi, ezt mindenki tagadja, miközben nincs is jobb, mint általunk lenézett embereket megismerve erősíteni az önbecsülésünket. Igazából ezt kínálja a Szépvagy.hu, miközben cselesen azt hirdeti, hogy egy elitklubba kerülhetnek be a szerencsések. Magyarországon viszont nincsenek elitklubok, itt Mindenegyben van és Tibi atya, aki nyilván hamarosan közzétesz, vagy már közzé is tett egy kőkemény megmondást arról, hogy Szépvagy.hu = Sarka Kata + Kasza Tibi. Nekik persze a vírusmarketing már nem kell, a Szépvagy-nak viszont még igen. Az ismertség egyre nő, az emberek felháborodnak, kattintanak, viccből még akár regisztrálnak is: „ha beszólnak, majd lealázom őket Facebookon, ha viszont bevesznek, az hízelgő, és legalább hátha összejön valaki...”

Valótlanság konyhakészen | Magyar Hang

Lám, már mi is róluk írunk, a városszerte elhelyezett plakátjaikat elemezzük, így segítve a Dating Central Europe Zrt. mögött álló Weiler Pétert, akihez a fenti Puncs és Viszony is kötődik, és aki ezekért már nem egyszer a felháborodás középpontjába került. Weiler pedig nem hülye, tudja, mit csinál, amikor már a sokadik projektjével lopja be magát mindennapjainkba. Megmagyarázta a fentieket is, erre pedig nyilván azt mondaná: „a társkeresők kezébe adtuk a döntést, kivel szeretnének ismerkedni.” Olykor ellenzéki performanszművész, máskor festő, de mindig csak egy láthatóan roppant cinikus üzletember. Így nyilván tisztában van vele, hogy ha egy kisvasutat támadnak, akkor nem leállítani érdemes, hanem meghosszabbítani Bicskéig, majd Lovasberényig.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál a legfrissebb, 2019/33. számban? Itt megnézheti!