Bezárjuk a környezetkárosító üzemeket... ja, nem!

Bezárjuk a környezetkárosító üzemeket... ja, nem!

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónap sem telt el, mióta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szigorú intézkedéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha egy ipari üzem, például egy akkumulátorgyár veszélyezteti a környezetet. – Ha valaki nem tartja be a szabályokat, bezáratjuk a gyárat – közölte a miniszter a kormányinfón. Ehhez egyébként jogszabálymódosításra sincs szükség, a jelenlegi szabályozás is lehetővé tesz ilyen szankciókat, és a hatóság élt is ezzel a lehetőséggel a bátonyterenyei akkumulátor-feldolgozó esetében. A kancelláriaminiszter nyilatkozatát hallva akár egyetértően bólogathatott volna Lázár János ipari és közlekedési miniszter is, végülis ő maga ígérte nem sokkal korábban az akkumulátorgyárak kapcsán a környezetvédelmi szabályok szigorú betartatását, hozzátéve: Magyarországon ma is „nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie annak, aki gyárat létesít, az más kérdés, hogy mit tartatunk be ebből”.

Ezt a kérdést valószínűleg a miniszterelnök is feltehette magának, és Lázár Jánossal ellentétben arra juthatott, hogy még ez is túlzás, mert szűk egy hónappal a fenti kormányzati sajtótájékoztató után megszületett a megoldás a környezetvédelmi szabályokat megsértő gyárak problémájára: nem  megbüntetni kell őket, hanem szerződést kell kötni velük, amelyben megígérik, hogy felhagynak a jogszabálysértő működéssel. 

A rendelet abszurditását jól érzékelteti, hogy nem csak a környezetvédelemmel foglalkozó szakértők, hanem időnként még egy-egy kormánytag is úgy látja, hogy a környezetvédelmi szabályok betartatása már most is kívánnivalót hagy maga után. A szankciók ezek szerint vagy nem voltak elég szigorúak, hogy elrettentsék a gazdasági szereplőket a szennyező tevékenységtől, vagy már kiszabni sem sikerült azokat. Mostantól pedig a nagyobb hatékonyság kedvéért ettől bátran el is lehet majd tekinteni – mindezt a háborús veszélyhelyzet adta felhatalmazással élve rendelte el a kormány. Ettől persze bámelyik, magára valamit adó alkotmánybíróság kiugrana a csukott ablakon, hiszen a kérdésnek még közvetett köze sincs a szomszéd országban zajló háborúhoz. Szerencsére teljesen felesleges lenne az ugrálás, hiszen a kormánytól tudjuk, hogy Magyarországon nincsenek jogállamisági problémák. És ha hinni lehet a minisztérium utólagos pontosításnak, akkor a kormány szándéka szerint a rendelet kizárólag már működő kohászati üzemekre vonatkozna, és a következő Magyar Közlönyben már úgy is fog szerepelni. 

További jó hír, hogy a miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásából kiderült: légből kapottak az akkumulátorgyárakkal kapcsolatos aggodalmak. Orbán Viktor kitért az akkumulátorgyárak vízigényére, amelyet szerinte minden további nélkül fedezni lehet. – Ha akarjuk, és szükség van rá, bárhova el tudjuk vinni [a vizet] csatornán keresztül – vázolta merészen a kormányfő. A reformkori méretű vízió gyártása közben nem zavarta meg az sem, hogy a Magyarországon jelenleg még a stratégiai ágazatnak számító mezőgazdaság vízigényét sem sikerül kielégíteni, egyrészt, mert hiányzik hozzá az öntözési kapacitás, másrészt, mert a mezőgazdasági termelés a szakértők szerint egyébként sem lesz fenntartható gyökeres átalakítás nélkül. Olyannyira nem, hogy Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora szerint összeomlás következhet be az ágazatban belátható időn belül. A tavalyi aszály károsultjai a megmondhatói annak, hogy a víz mennyire nem ott volt, ahol szükség lett volna rá.

A rektorral készült interjú frissen jelent meg a 24.hu-n. Ha elég nagy port kavar, akkor elképzelhető hogy követi majd néhány megnyugtatónak szánt miniszteri nyilatkozat, aztán egy veszélyhelyzeti rendelet, és végül talán egy szerződés a globális klímaváltozással, amely megígéri majd, hogy Magyarországon, és csakis itt, kormányzati intézkedések hiányában is tisztességesen fog viselkedni. Nem lesz itt semmi baj.