Orbán Viktor: Magyarország senki ellen sem folytat háborút

Orbán Viktor: Magyarország senki ellen sem folytat háborút

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök beszédével indult a parlament őszi ülésszaka, amit az ellenzéki pártok sem hagytak szó nélkül. 

Jelentést teszek önöknek az elmúlt hónapok eseményeiről – ezzel nyitotta Orbán Viktor az őszi parlamenti ülésszak első napját. A beszédet azzal harangozták be, hogy a kormányfő a Magyarország előtt álló kihívásokról és feladatokról fog beszélni. Sikeresen megrendezték szerinte az atlétikai világbajnokságot, és tanúbizonyságát adták többedszer, hogy nemzetközi versenyek lebonyolításában a világ legjobbjai közé tartoznak. Gratulált a versenyzőknek, köszönetet mondott a szervezőknek. 

Azzal folytatta, hogy energetikai együttműködést hoztak létre Törökországgal, Azerbajdzsánnal és Katarral, új lehetőségek nyíltak szerinte. Ellentétesnek tartja Európa és Magyarország érdekeivel, hogy le kelljen válni az orosz energiapiacról, de nincs mit tenni szerinte, alkalmazkodni kell. Ezért a türk világ felé fordultak, Azerbajdzsánnal nagy szabású energiaszállítási tervekről is megállapodtak. Az egész világ versenyt fut szerinte a katari földgázért. A kelet és a türk világ súlya szerinte nőni fog, és a magyar kormány ennek régóta tudatában van. Ha Ukrajna nem adja fel a NATO-hoz való csatlakozás szándékát, az újabb konfliktust jelent majd, ezért közép-ázsiai kapcsolataik javításáról döntöttek, fejtette ki. Az Északi Áramlat elleni – szerinte feltehetően állami akcióként megvalósuló – robbantás így, úgy látja, nem állíthatja kihívás elé Magyarországot. Az éves gázfogyasztás hatvan százaléka már rendelkezésre áll, feltöltötték a gáztározókat. 

Négy-öt évvel előrébb járnak szerinte a tervezett ütemhez képest, miközben más európai országok sorra nyitják a szélerőműveket. Ez a sors fintora szerinte, és Magyarország a klímabajnokok közé tartozik. A parlamentben ez a kijelentés kisebb derültséget okozott, és Orbán is majdnem elnevette magát. 

A következő évtizedben Európa újra militarizálódik Orbán szerint, és Magyarországnak saját biztonsága érdekében alkalmazkodnia kell, harci drónok hazai gyártása indul német-izraeli-magyar együttműködéssel. Szerbiához is tovább közelednek. Lezajlott a NATO Innovációs Hete, ezt is méltatta a miniszterelnök. 

Magyarország mindent megtesz a béke érdekében

A nyáron a közép-európai országok és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés volt az ukrán gabona exportja miatt – mondta Orbán. Brüsszel kérésére szolidaritási folyosót nyitott a magyar állam. Mégis becsaptak bennünket, fogalmazott Orbán, mert az ukrán gabonát nem vitték tovább Afrikába, hanem itt értékesítik Magyarországon. A kormány nem akarja, hogy a jó és garantált minőségű magyar gabona helyett bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek a magyarok kenyeret. Lengyelországgal és Szlovákiával együtt behozatali tilalmat rendeltek el Ukrajnából,a vita pedig azóta kiterebélyesedett. Arra szólítják fel Brüsszelt, ne árulja el Magyarországot. Orbán szóba hozta, hogy egy munkácsi tanévnyitón megtiltották a magyar himnusz éneklését. Ukrajna évek óta sanyargatja a magyar iskolákat, fogalmazott. Semmilyen nemzetközi fórumon nem támogatják az ukránokat, ha nem állítják vissza a kisebbségi magyarok jogait. 

Az inflációs célokról is beszélt a kormányfő. A kormány a jegybanktól átvette az infláció elleni küzdelem feladatát, és kötelező árcsökkentő akciókat rendeltek el. A tervük szerinte működik, elérhető az inflációs cél. Érdekeltté akarják tenni a megtakarítással rendelkező magyarokat, fektessék pénzükt állampapírokba. 

Magyarország továbbra is mindent megtesz a béke érdekében, de az orosz-ukrán háború szerinte folytatódni fog. Azonnali tűzszünetet, béketárgyalásokat akarnak, a konfliktusnak nincs szerinte katonai megoldása. Több tízezer ukrajnai menekült Magyarországon talált magának otthont. A magyar kormány ősszel sem fogja teljesíteni az ukrán kormány kérését, és senkit nem fognak visszaerőszakolni Ukrajnába – fogalmazott. 

Orbán úgy látja, a migrációról szóló vita folytatódni fog Brüsszellel. Az új migrációs paktum szerinte már megbukott. A tengerről érkezők már inváziós hadsereg képét keltik a megfogalmazása szerint. Magyarországtól azt követelik szerinte, hogy hozzon létre több tízezer embert befogadó migránstábort. De ilyesmit nem fogadhatnak el. A kormány szerint nem migránskvóta kell, hanem határkerítés és -őrizet. Magyarország erőteljesebb szerepet vállalna viszont a válságövezetekben. 

Brüsszel követeléseket szegezett szerinte a mellüknek, a hatályban lévő energiatámogatási intézkedések leépítését kérik. Vezessék ki a kamatsapkát, és ne veszélyeztessék a külföldi tőke csökkentésével a magyarországi innovációt. A Brüsszellel szembeni konfliktus szerinte csak teljes nyíltsággal lefolytatott vitákkal megnyerhető. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben – mondta, azt állítva, hogy a magyarok fizetik ma az unióban a legalacsonyabb rezsit. Nem életidegen gazdasági utasításokra van szükség szerinte, hanem Brüsszel inkább adja ide a pénzt, ami jár a magyaroknak. Teljesíteni tudják a költségvetési hiánycélt, ha Brüsszel nem gáncsol – tette hozzá. Közben azt kérték, adjunk még több pénzt Ukrajnának, miközben a magyarok ezt a háborút nem is támogatják. A világ legsikertelenebb gazdasági szankcióit kényszerítették ránk szerinte. 

Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek majd fel: Brüsszel, Soros-birodalom, amerikai demokraták. Szexuális propagandát akarnak bevinni az iskolába, elvennék az önálló külpolitikát tőlünk, visszatartanák a brüsszeli pénzeket, míg a Soros-birodalom pénztárából fizetik a magyar baloldalt. Magyarország nem tartozik a jawohl-országok sorába, akik ha telefont kapnak Brüsszelből, csak annyit mondanak, jawohl. Mindenesetre toleranciaajánlatot javaslnak Brüsszelnek. Nem akarnak visszamenni a Gyurcsány-korszakba, szerinte Brüsszel ezt szeretné. 

Reagálnak a frakciók

Lukács László György, Jobbik: Nem járható út, hogy a nemzeti oligarchák luxusjachtoznak, kopasztják a magyar embereket. Emberek tízezrei várják, milyen gázszámla fog érkezni. Bizonyos esetekben a kormány tüzelte az inflációt, az ársapkák kommunista stílusúak. Aki Putyin oldalára áll, a vesztesek oldalára áll. Ötszázezer migránsmunkást telepítene be a kormány. 

Ungár Péter, LMP: Nem tudom, milyen versenyben lehet klímabajnk Magyarország, folyamatosan nőtt a szén-dioxid-kibocsátás. A magyar vizet éppen most adják oda a kínai és német nagytőkének. Sem a radikális ellenzék, sem a kormány nem érdekelt a nemzeti konszenzusnak nyugat és kelet vonatkozásában. Béke kell, a kárpátaljai magyarok melletti kiállással is egyet lehet érteni. De a magyarok érdeke, hogy Oroszország elveszítse a háborút. Gazdasági kérdésekben küzdeni kell a német hegemónia ellen. Ukrajna gabonabehozatalának tiltása helyes. De a kormány felelős azért, hogy megromlott a viszonyunk a régiós országokkal. Fontosabb a svéd NATO-csatlakozás, mint hogy egy svéd televízió mit gondol Orbánról. Mit kaptunk a réven azért cserébe, hogy a finnek NATO-csatlakozását sokáig halasztottuk? Hát azon, hogy a republikánusokra teszünk fel minden pénzt?

Dúró Dóra, Mi Hazánk: A pandémiaszerződés brutális mértékben fogja a nemzeti szuverenitást sérteni, az emberi szabadságot korlátozni. Világkormányzást alapoznának meg. A WHO főigazgatója etióp marxista terrorista. A készpénzhasználat jogát az Alaptörvényben kell megvédeni. A tudatos gyermektelenség ideológiája Magyarországon is megjelent. A harmincéves nők 56 százaléka gyermektelen. Egy szja-kedvezmény kevés lesz, hogy ezen változtassunk. Tavaly a magyar lakosság lélekszáma kilencvenezerrel csökkent, 1956 óta nem volt ilyen, de akkor 200 ezren a kommunisták elől menekültek. Ebből a kilencvenezerből ötvenezren elhagyták Magyarországot. Ne hajtsanak végre lakosságcserét, nem a vendégmunkások kellenek. 

Tóth Bertalan, MSZP: Az emberek megélhetési problémáiról nem sok szó esett. Kelemen Anna a nemzet új megmondóembere, tökösnek mondja Szijjártó Péter. Menczer Tamás a svéd oktatóvideó után készít egy ellenfilmet, mintha óvodás lenne. A gazdaság recesszióban van, megszorításokat vezettek be, a drágulás Magyarországon a legnagyobb. Matolcsy eközben az inflációért a kormányt okolja, Varga Mihály az MNB felelősségét emeli ki. A rekordmagas inflációt a Fidesz okozta. Az atlétikai világbajnokság 350 milliárd forintba fájt, Pécsen közben két tanuszoda nem tud kinyitni. Ne lopják el az uniós pénzeket, hagyják békén a bíróságokat és az egyetemeket. 

Szabó Tímea, Párbeszéd: Az egyetlen ember, aki azt mondta Németországnak, jawohl, Orbán volt, amikor kiszolgálta a német autóipart. Putyin Oroszországában az ötvenhatos felkelésről mint náci eseményről írtak, Orbán és Szijjártó viszont nem szólt hozzá semmit, ennyit a nagy szuverenitási kérdésekről. Az infláció jelentős. Fülöp-szigetekről hoznak vendégmunkásokat. A kata eltörölése jelentősen emelte több százezer magyar ember adóját. Húszezer pedagógus hiányzik a rendszerből. Kevesebbe került volna a pedagógusok béremelése, mint amennyit a költségvetésből az atlétikai vb-re fordítottak. Ez egy Mekk Mester-kormányzás. Az akkumulátorgyártás nagyon emlékeztet Rákosi Mátyás vas és acél országának stratégiájára. Orbán legalább annyira szuverén, mint Rákosi Mátyás. 

Gelencsér Ferenc, Momentum: A propagandagépezet már arról sem tud igazat mondani, nyaral-e a miniszterelnök. Hazudnak, és ezért Magyarországon a legmagasabb az infláció. Vezetnek önök háztartást? Mit csinálnak egyáltalán a boltban. A miniszterelnök havi ötmillióra emelte a fizetését, nagy segítség ez a kormányfő családjának. Megígéri-e Pintér Sándort, hogy többet nem fújják le, veretik meg az oktatásért tüntetőket? Putyin olyan orosz tankönyvet íratott, amelyben fasisztának mondják az ötvenhatos forradalmárokat. Rosszabbul élünk, mint négy éve. 

Simicskó István, KDNP: Nehéz volt Gelencsért követni. Magyarország imázsát igenis erősítette az atlétikai világbajnokság. A fair play átvétele a parlamentben fontos lenne, de az ellenzék nem erre törekszik. Nyitott Magyarország kelet felé, ez helyes volt, de a szomszédainkkal is jó a viszony. Az elhibázott szankciós politika megnehezíti a dolgát mindenkinek. A migráció veszélyforrás, biztonsági kockázat. Brüsszel migránsgettókat, migránskvótákat akar. 

Gyurcsány Ferenc, Demokratikus Koalíció: Mivel igazolható a háború? Ha igazságosak a céljai, eszközei és/vagy elnyeri a célját. Ha ezekről van szó, akkor a magyar kormány háborúja Európa ellen nem igazolható. A cél nem a nemzet fölemelése, hanem a kormányhű hatalmi rendszer kiépítése. Ebben kétségkívül értek el sikereket. A rá költött pénzt a magyar emberektől lopták. Olyanoktól távolított el, akikkel közös a történelmi sorsunk, és olyanokhoz vitt közelebb, akikhez a magyarok többsége csak fenntartásokkal szeretne közeledni. De legalább jobban élünk? Ellenkezőleg. Szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya. Fizessenek a milliárdosok. Kívánjuk az emberek államát a hatalmasok állama helyett. Sokadjára is: szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell. Önöknek mennie kell. Szociáldemokrata kormány kell. Dobrev Klára kormánya. 

Kocsis Máté, Fidesz: Gelencsér úr, ha parlamenti felolvasását ChatGPT-vel írja, olvassa fel előtte hangosan, és ne izguljon. Ungár Péter, a svéd NATO-csatlakozásban ne bótot lásson. ez nem üzlet, hanem a két parlament közötti szolidaritási kérdés. KGBéla ellen van nemzetközi elfogatóparancs, mert kémkedett az oroszok számára az EP-ben. Gyöngyösi Márton megfigyelőként volt jelen a krími népszavazáson. Nem lehet bagatellizálni a migrációs küzdelmeket. Nem gondoltam volna, hogy pont Szabó Tímea nevez majd minket hazaárulónak. Minek nevezik azt, amikor amerikai dollármilliárdosok milliókat fordítanak arra, hogy az ellenzék hatalomra jusson? Az ellenzékiek az elveszett ládikák fosztogatói. Ez a hazaárulás. Szabó Tímea a belpolitika külkereskedője. Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat, a csőd szélére sodorták az országot. 

Orbán Viktor, viszonválasz: Hosszú évek óta először mondhatom, hogy Gyurcsány felszólalásában imponált, amikor valaki bízik a feleségében, és kiáll mellette. Sok sikert. Magyarország senki ellen nem folytat semmilyen háborút. A nemzeti együttműködést próbáljuk megteremteni. A házastársi terv, hogy visszahozzák a Gyurcsány-korszakot, legfeljebb nem a férj nevén. Nem mondom azt a Jobbik vezérszónokára, hogy hazudott, de ismerethiánya van. Magyarország mindent megtett, hogy energiarendszerében a legnagyobb függetlenségére tegyen szert. Az ársapkát óvatosan minősítsük kommunista intézkedésnek, számos európai ország használja ezeket, például Franciaország. Nem az a vitakérdés, hogy milyen béke legyen, az a második lépés. Az első a tűzszünet. Miért volna szükség százezerszámban vendégmunkások behozatalára? Csak annyi vendégmunkás jönne, amennyi betöltetlen álláshely van. Micsoda képtelenség az ötszázezres szám. A magyar munkahelyek elsősorban a magyar embereket illetik. Gyöngyösi Márton Brüsszelben ne szavazza meg a migránspárti indítványokat.

Ungár nem érti, miben vagyunk klímabajnokok. Abban, hogy képesek voltunk egyszerre növekedni, közben csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. Huszonegy ilyen ország volt csak. A külpolitika értékalapokra lett helyezve, így nem lehet egységre jutni. Csak érdekalapon lehet konszenzusra jutni. A háború végeredménye nem kívánságműsor, hanem erő kérdése. Oroszország nehéz háborút folytat Ukrajnával szemben, hogy tudná legyőzni a NATO-t? Nincs olyan forgatókönyv, ami odavezetne, hogy Magyarországnak és Oroszországnak közös határa legyen. A svéd film dolga önmagában nem izgat minket, az azonban érint, mit tanítanak az iskolákban Magyarországról a svéd gyerekeknek. Ez nem a művészi szabadság, hanem az állami politika kérdése. Egyetlen körülményt sem látok, ami sürgetne minket Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Svédországot semmi nem fenyegeti. Magyarország kiköveteli magának a tiszteletet Svédországtól. A finnek viszont egyetlen percet sem várakoztak a NATO-tagságukkal Magyarország miatt, nem mi szavaztuk meg utolsóként. A magyar külpolitika sosem tesz fel semmit egyetlen zsetonra, de vannak olyan országok, amelyek folyamatosan támadják a magyarokat. Az amerikai-magyar kapcsolatokban nekünk kéne magyarázkodnunk? Tényleg? Viccelünk? Magyarország mindenkivel kész az együttműködésre, a mindenkori amerikai kormánnyal is. 

Dúró Dóra bírálatát nem tartom méltányosnak, a kormány minden lehetséges erőforrást biztosít a családpolitika érdekében. A GDP 5,5 százalékát erre fordítjuk, ez 2400 milliárddal több, mint a Gyurcsány-korszakban volt, és ez a legtöbb az Európai Unióban. Ettől még nyilván kellene többet. A gyermekvállalás nem zseb- vagy pénz-, hanem alapvetően szívkérdés. Nem lesz olyan pillanat, amikor a csok rendszere megszűnik, és a helyére nem lépett volna valami másik támogatási forma. A városokban már nincs kellő érdeklődés a csok iránt, ezért valami más fog a helyére lépni. Nem értek egyet Tóth Bertalannal sem, hogy nem lenne jó hír a nyugdíjak megvédése, a többi elért eredmény. A bérek az év végére legalább olyan emelkedési százalékot mutathatnak reményeink szerint, mint amekkora az infláció volt. Jövőre remélhetőleg a bérek jobban nőnek majd, mint az infláció. Ne tegyen a baloldal az ellen, hogy Brüsszel végre odaadja az uniós pénzeket. 

Magyarországban ma 140 ezer ember dolgozik a járműiparban. Tehát ötszázezer embert tarthat el az autóipar. A cégek bezárását csak egyetlen módon lehet elkerülni: ha olyan technológiai váltást hajtanak végre, és telepítenek a gyárak mellé, amelyek maradásra bírják azokat. Ezért kellenek az akkumulátorgyárak. A lgszigorúbb környezeti szabályok betartásával kell ezt tenni. Németországban bezzeg a zöldek jelszava az, hogy az akkumulátor egy darab jövő. Magyarországról több víz távozik, mint amennyi bejön, tehát van feleslegünk. Magyarország semmilyen vízhiányban nem szenved, és ha az igény nő, ezt képesek vagyunk kielégíteni. Semmi nem támasztja azt alá, hogy ezt a modern technológiát ne honosítsuk meg. Végezetül Gelencsér Ferencnek is akartam még válaszolni, de az ő beszéde csak reménytelen küzdelem volt az értelemmel.