Kipcsak barátok közt

Kipcsak barátok közt

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan Budapesten, 2023. augusztus 20-án.

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tényleg nagy forgalom volt augusztus 20-án Budapesten megszervezett atlétikai világbajnokság díszpáholyában, majd este, a tűzijáték alatt a Karmelita erkélyén.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „meghívta a politikai barátait”, így olyan atlétikai nagyhatalmak vezetői rághatták le a körmeiket a száz méteres férfi síkfutás döntőjén, mint Üzbegisztán, Kirgizisztán vagy éppen az Orosz Föderációhoz tartozó Tatár Köztársaság. Aztán a Szent István ünnepére rendezett tűzijátékban gyönyörködhetett a muzulmán Katar emírje is, nem beszélve a török Erdoğanról vagy szintén muzulmán Azerbajdzsán és Türkmenisztán elnökeiről. És akkor arról nem is beszéltünk, milyen virágzó demokráciák vannak ezekben a türk országokban, ahová mindenáron tartozni szeretnénk.
Száz szónak is egy a vége, igen furcsa társaság gyűlt össze: ott volt szinte a teljes Türk Államszövetség, a balkáni bajkeverők, valamint a térség bukott illiberálisai és egy orosz kapcsolat is. Név szerint a következő aktív és bukott politikusok:

Recep Tayyip Erdoğan – török elnök,
Ilham Aliyev – azerbajdzsáni elnök,
Savkat Mirzijojev – üzbég elnök,
Tamím bin Hamad ál-Száni – katari emír,
Milorad Dodik – a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
Aleksandar Vučić – szerb elnök,
Andrej Babiš – volt cseh kormányfő,
Sebastian Kurz – volt osztrák kancellár,
Szadir Zsaparov – kirgiz államfő,
Serdar Berdimuhamedow – türkmén államfő, és
Rusztam Minnyihanov – a Tatár Köztársaság vezetője

A Türkmén Államszövetség (régi nevén Türk Tanács) tagjai közül egyedül a kazah elnök hiányzott, mindenki más itt volt. Magyarország 2018, Türkmenisztán 2021 óta megfigyelői státuszú tagja ennek a formációnak, és Orbán azt szerette volna, ha 2022 első felében a Türk Tanács és a V4-nek legmagasabb szintű vezetői tanácskozást tartanak Budapesten. 2022-ben végül Szamarkandban tartották meg a kilencedik Türk Államok Szervezete csúcstalálkozót, de a mi fiunk ne adja fel – augusztus huszadikán, némileg módosult felállásban létrejött a nagy találkozás.

A Budapesten felbukkant vezetők közt az egyik kakukktojás a katari emír: könnyen lehet, őt főleg a pénzéért hívták meg az illiberális buliba. Ráadásul a katariak nyomulnak a Balkánon – az al-Dzsazírának Szarajevóban is van a központja.
A magyar miniszterelnöknek egyvalamit sikerült elérnie: a nyugati külpolitikai újságírók jelentős része azon agyal, vajon miért szervezkedik Orbán. Vasárnap délután óta csak minket négyen kerestek meg, hogy tudunk-e valamit a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokról. Az osztrákokat különösen érdekli, miért kapott meghívót az a Kurz, aki ellen pár napja emeltek vádat hamis tanúzás miatt, és emiatt előfordulhat, hogy a szilícium-völgyi munkahelyét osztrák börtönre lesz kénytelen cserélni egy időre.
Szép barátok, mondatom.