Tippek kormánytagoknak benzinügyben

Tippek kormánytagoknak benzinügyben

Nicolae Ceausescu munkalátogatáson Pitestiben, a Dacia-gyárban 1968-ban, az első Dacia 1100-as modell elkészültekor (Fotó: fototeca.iiccr.ro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely nemrég egy kormányinfón arról beszélt, el sem tud képzelni annál nagyobb örömöt, mint amikor úgy tankolja az ember a hatósági áras benzint, hogy közben látja, „milyen jelentős kedvezményt kap” magyarként. Lassan ott tartunk, hogy ennél van egy nagyobb öröm is: ha egy kútnál van üzemanyag!

A propaganda közben azt harsogja: a látszat ellenére nincs üzemanyaghiány, a kormány ura a helyzetnek, kisebb ellátási zavarok előfordulhatnak ugyan, de azok lokálisak.

E sorok írója Romániában élt a nyolcvanas években – aki ott volt akkoriban, az összes újságban azt olvashatta, hogy a létező világok legjobbikát fogta ki, cserébe mindenhol máshol szörnyű az élet. A kondukátor lángelméhez méltó intézkedésekkel könnyítette a hétköznapjainkat – az akkori tapasztalataimat örömmel adom át a kormánynak a következő bejelentésekhez, és még milliós tanácsadói fizetésre sem tartok igényt. Jó helyen van az a pénz az egyetemi kurátorságot vállaló politikusoknál is.

Gulyás Gergely a következő kormányinfón nyugodtan bejelenthetné: nincsen üzemanyaghiány, de a háborús helyzetre való tekintettel éjféltől ezentúl páros napokon csak a páros számra végződő autók közlekedhetnek, páratlan napokon pedig a páratlan számra végződők. A taxisok két, egymástól egy számmal különböző rendszámtáblát kapnak, az egyiket az autó elejére, a másikat a hátára kell felszerelniük.

Nincsen benzinhiány, de szeptembertől tizenöt liter hatósági áras benzin jár minden magántulajdonban lévő személygépkocsinak. Havonta. Aki messze lakik a benzinkúttól, az biciklire gumipókozott kannában is felveheti az adagot. Kivéve a taxik, ők bármennyit tankolhatnak.

De ne álljunk meg Ceausescunál, lehet tanulni Észak-Koreától is! Az onnan ellesett intézkedést így kell bejelenteni: nincs hiány, a kormány ura a helyzetnek, az ellátás biztosított, de a háború miatt a bejelentés pillanatától a megyét (óppardon, vármegyét) elhagyni szándékozó autósoknak kilencféle igazolást kell bemutatniuk a (vár)megyehatáron. A következő személyek jóváhagyó szignóját szükséges beszerezni az összevissza kóborolni szándékozók kérvényére: főispán, települési polgármester, helyi Fidesz-elnök, munkahelyi igazgató, NAV, rendőrség, polgárőrség, lakóbizalmi, helyi MOL-kút vezető. Aki a bejelentés ideje alatt hedonista módon nem a saját vármegyéjében tartózkodik, azt a TEK kíséri haza, amikor éppen ráér. Ha sokáig nem érnek rá, a vétkes számára Mészáros Lőrinc legközelebbi szállodájában jelölnek ki kényszerkarantént (természetesen térítés ellenében). A vármegyék elhagyásának tilalma nem vonatkozik azokra, akik kaszinózni indulnak.

El ne felejtsem: a taxikra sem.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot.