Védettség

Védettség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végre megkaptam a védettségi igazolványomat. Október elején estem át a fertőzésen, azóta pedig számos alkalommal kellett végighallgatnom, hogy azért én se nyugodjak meg, bármikor elkaphatom másodjára, harmadjára is. Csakhogy az eddigi eredmények nem ezt mutatják, különösen azok esetében, akik tüneteket is észleltek magukon. Persze, arról megoszlanak a vélemények, hogy meddig tart az immunitás. Volt olyan biztató tanulmány is, ami hat-nyolc hónappal, vagy még hosszabb idővel számolt. Egyelőre valószínűnek tűnik, hogy átesettség esetén hasonló immunitással lehet számolni, mint vakcina beadása után. Kivételek persze akadnak, egyik oltás sem száz százalékos, és akadnak, akik másodjára kapták el a fertőzést. A kivételek azonban sosem a főszabályt jelentik, de még csak ötven százalékos, vagy-vagy lehetőséget sem.

Jó ideje bejelentették már az immunitási kártyák kiküldését, ehhez képest csak most, egy hónappal később történt ez meg. Az okmányomon pedig lejárati időként április 3-a van feltüntetve. Kifejezetten szerencsés vagyok ezzel a két héttel. Elvégre van, aki februárig érvényes kártyát kapott, máshoz úgy postázták ki, hogy koronavírus-fertőzés következtében sajnos már életét vesztette. Mindig bosszankodom rajta, hogy olyan gyorsan jár le a könyvtári olvasójegyem, hát most majd megtanulom értékelni azokat a fél- és negyedéveket is! Igaz, a védettségi kártya még nincs a kezemben, jelenleg nem az állandó lakcímemen tartózkodom, és mire megérinthetem, valószínűleg már nem is lesz érvényes. De semmi gond, hiszen addig úgysem igen használhatom semmire. Mire végre jó lesz bármire is, épp elveszti az érvényességét.

Azért nem aggódom, hiszen Orbán Viktor egyértelműen megígérte, hogy az összes már regisztrált embert beoltják húsvétig. Később ugyan júliust emlegetett, de ez biztos csak valami félreértés. Lehet, hogy elnézte a naptárat: húsvét áprilisban lesz, nem a nyár közepén. Ha már valóban védettségi kártyához akarnak kötni bármit, illő is, hogy mindenki számára lehetővé tegyék az oltást. Egyébként, cinizmust félretéve, el kell ismerni, hogy Magyarország a kontinensen belül tényleg az élmezőnyben van az átoltottságot illetően. Jó döntésnek is tartom, hogy mindenhonnan igyekeznek a lehető legtöbb vakcinát beszerezni: Szputnyikot, SinoPharmot, Modernát és Pfizert, hamarosan Johnson & Johnson-t is. Azt is észszerű döntésnek tartom, hogy itthon nem függesztették fel az AstraZenecával való oltást. Szóval, most már csak a logisztikai káoszon kell úrrá lenni.

Már decemberben regisztráltam, azóta falom az összes semmitmondó hírlevelet, amit kiküldtek az e-mail címemre. Naponta olvasni arról, hogy igenis menjünk oltatni, mert csak így küzdhetjük le a járványt. Szóval én már alig várom, hogy megkapjam a második kártyámat is.