A világegyetem végső egyenlete nyomában

A világegyetem végső egyenlete nyomában

Michio Kaku: Isten egyenlete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor a múltban a fizikusok felfedeztek valamilyen új kölcsönhatást, az gyökeresen megváltoztatta a történelmünk menetét. Newton például azzal, hogy felfedezte a mozgás és a gravitáció törvényeit, megalapozta a gépkorszakot és az egész ipari forradalmat. Majd Michael Faraday és James Clerk Maxwell következett, akik megmagyarázták az elektromosság és a mágnesesség működését: így lettek kivilágítva városaink, és így születtek azok a nagy teljesítményű villanymotorok és generátorok, amelyek lehetővé tették a második ipari forradalmat. A fizika következő nagy előrelépése Einstein nevéhez kötődik, akinek híres E = mc² formulája hozzásegített ahhoz, hogy az emberiség az atomkorszakba lépjen. És amikor Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg és még sokan mások megalapozták a kvantumelméletet, kezünkbe adták a csúcstechnológiák napjainkban kiteljesedő forradalmát. Végeredményben tehát a modern technológia azoknak a tudósoknak köszönhető, akik megtalálták és megmagyarázták a természet jelenleg ismert négy kölcsönhatását, vagyis a gravitációt, az elektromágnesességet, valamint az erős és gyenge magerőt.

De akármilyen gyakorlati eredményekhez vezetett is a fizika diadalmas fejlődése, az elméleti fizikusok már jó ideje tudják, hogy tudományuk igazi betetőződése az lenne, ha megtalálnák azt az elméletet, amely az ismert négy kölcsönhatást egyetlen elméletté egyesíti. És aki azt hiszi, hogy mindez csupán a tudósok elefántcsonttornyába való kérdés, az jó ha tudja, hogy ha megtalálnák a világegyetem végső egyenletét, az minden bizonnyal választ adna a tudomány legmélyebb rejtélyeire is. Mi történt az ősrobbanás előtt? Mi váltotta ki ezt az eseményt? Mi van a fekete lyukak másik oldalán? Lehetséges az időutazás? Léteznek más univerzumok felé vezető féregjáratok? Vannak magasabb dimenziók? Vagy létezik-e a párhuzamos univerzumok multiverzuma?

Az e kérdések megválaszolásához vezető utat mutatja be könyvében Michio Kaku, New York Városi Egyetem elméleti fizikaprofesszora, aki nemrég megjelent, Isten egyenlete című művében veszi górcső alá a végső elméletet, amely megmagyarázná világegyetemünk működését. A nagy fizikus ezért áttekinti az összes korábbi tudományos ugrást, kezdve a newtoni forradalommal, az elektromágneses erő ismertetésével, majd a relativitáselmélet és a kvantumelmélet bemutatásával. Kaku – aki a húrmezőelmélet társalapítója – különös figyelmet szentel a húrelmélet különböző verzióinak elmagyarázására, így az olvasó is betekintést nyerhet a fizikusokat ma leginkább foglalkoztató problémába. A szerző azonban egy percig sem elfogult saját területe iránt, így bemutatja a húrelmélet problémáit is. Nagy érdeme a műnek, hogy helyesen találja meg az egyensúlyt az elméleti fizika és a között a képes beszéd között, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy nekünk, laikusoknak is kirajzolódjék egy elképzelésünk a világról. És bár a világegyetem végső egyenletéről egyelőre csak sejtésünk lehet, annyi bizonyos, hogy ez a könyv kitűnő bevezető lesz annak a nagy tudósnak, aki végül megfejti Isten egyenletét.

Michio Kaku: Isten egyenlete. Ford.: Dr. Both Előd. Akkord Kiadó, 2021. 4990 Ft.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/28. számában jelent meg július 8-án.