Hová vezet a technológia?

Hová vezet a technológia?

Martin Rees: A jövőről (Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövőről való elmélkedésnek mindig is fontos szerepe volt az emberiség történetében. Míg korábban újfajta társadalmi berendezkedésekben látták civilizációnk következő fejezetét, addig a XIX. századtól egyre inkább a technikai vívmányokra kezdtek koncentrálni a kutatások. És bár e munkák között kétségtelenül találunk olyat, amelynek az állításai beigazolódtak, a többségükről sajnos elmondható, hogy rendkívül túllőttek a célon. Ahogy nem láthatunk az égen repülő autókat, távol állunk attól, hogy embert juttassunk a Marsra, de az is még csak álom, hogy az emberek születéskor várható életkora végre elérje a száz évet. De miért tévedtek olyan nagyokat a jövőkutatók, amikor meg akarták jósolni, hogyan néznek majd ki az elkövetkezendő évtizedek? A túlzott optimizmus mellett ebben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy ezek a gondolkodók ritkán voltak birtokában annak a szaktudásnak, amely lehetővé tette volna számukra, hogy átlássák az adott terület korlátait.

Nem esett ebbe a csapdába Martin Rees brit csillagász és kozmológus, aki A jövőről című könyvében tudományosan vizsgálja, mire számíthatunk az elkövetkező évtizedekben és évszázadokban. A szerző alapállítása itt a következő: ha csökkenteni szeretnénk az emberiséget fenyegető kockázatokat, akkor semmiképpen nem szabad fékeznünk a fejlődést, éppen ellentétesen, egyre alaposabban meg kell értenünk a természet működését, és sürgősen ki kell fejlesztenünk a megfelelő technológiákat. Kétségtelen ugyanis, hogy az életünk, az egészségünk és környezetünk javára válhat, ha egyre nagyobb mértékben hasznosítjuk a biotechnológia, a kibernetika, a robotika és a mesterséges intelligencia eredményeit. Rees a könyvében ezért alaposan megvizsgálja, mi várható a közeljövőben ezeken a területeken, de azt is mindenütt rögzíti, hol lehetnek ezeknek a határai.

Ám az emberiség jövője aligha korlátozódik a jövőben a bolygónkra. Abba is bepillantást nyerhetünk, milyen kilátásaink vannak a világűr meghódításában, illetve hogyan is képzelhető el a jövő embere, az ember utáni ember. A könyv nem marad meg a technológiai eredmények és várakozások ismertetésénél, így a szerző kiruccanást tesz a különböző – alaptudományi és filozófiai – tudományos témákba is, amelyek fontos kérdéseket vetnek fel a fizikai valóság kiterjedésével kapcsolatban. Hiszen rendkívül fontos látnunk, vajon léteznek-e belső korlátok arra vonatkozóan, mennyire fogjuk valaha is megérteni a valóságos világ bonyolultságát. És végül a könyv nem marad adós azzal sem, hogy konkrét útmutatást adjon, mit is kellene tennünk azért, hogy maximalizáljuk az esélyét annak, hogy végül eljussunk a kívánt jövőig. Tennivaló ugyanis akad még bőven, hogy elkerüljük egy disztópia csapdáit.

Martin Rees: A jövőről. Ford.: dr. Both Előd. Akkord Kiadó, 2020. 4500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/4. számában jelent meg január 22-én.