Meghalt Cormac McCarthy író

Meghalt Cormac McCarthy író

Cormac McCarthy 1973-ban (Fotó: Wikipedia, a Child of God kötet borítójáról)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvankilenc éves korában, Santa Fe-i otthonában elhunyt Az út és a Nem vénnek való vidék írója, Cormac McCarthy. Haláláról fia, John McCarthy tájékoztatására hivatkozva a Penguin Random House számolt be. Az egyik legismertebb kortárs amerikai író volt, aki a New York Times cikke szerint egy sötétebb Amerika képét festette fel. Erőszakos, vad történeteiben az amerikai határvidékekkel szembesülhettünk. Egyik legismertebb művéből, a Nem vénnek való vidékből filmfeldolgozás is készült a Coen testvérek rendezésében.

A nevét a szélesebb közönség már a Vad lovakkal ismerhette meg. A siker hosszú ideig váratott magára: a Határvidék-trilógia első részét már 1992-ben, 59 éves korában jelentette meg. Az út című kötetéért elnyerte a Pulitzer-díjat is.

Ír katolikus családba érkezett 1933. július 22-én, a Rhode Island-i Providence-ben született. Charles Joseph McCarthy néven indult, később vette fel az ír Cormac keresztnevet. Az ötvenes években szolgált a légierőben is, első kötete pedig 1965-ben jelent meg A gyümölcskertész címmel. Fontos műve volt később a Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen, ahogy aztán a Határvidék-trilógia darabjai is. A Nem vénnek való vidék filmváltozata megkapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat is. Rendkívüli sikert aratott Az út című, poszt-apokaliptikus regénye, ahogy A jogász című film is, melynek ő jegyezte a forgatókönyvét. Cormac McCarthy tavaly még jelentkezett két kötettel, a The Passengerrel és a Stella Marisszal. 

Korunknak talán a legnagyobb amerikai regényírója volt – búcsúzott tőle Twitter-oldalán Stephen King, aki szerint McCarthy nagyszerű életművet hagyott maga mögött.