Útmutató kezdő lázadóknak

Útmutató kezdő lázadóknak

Nadya Tolokonnikova: Lázadj!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy a hatalom manapság egyre körmönfontabb eszközökkel próbálja manipulálni alattvalóit, hogy kordában tartsa őket, úgy válik a polgári ellenállás is egyre kreatívabbá. Így lett az elmúlt évtizedekben a politikai aktivisták bibliája Gene Sharp Az erőszakmentes akciók 198 módja című műve, amely még a kelet-európai színes forradalmak szervezőinek is nélkülözhetetlen használati utasításként szolgált.

Csakhogy az idők változnak, az internet tömegessé válásával az emberek ingerküszöbe is megnőtt – hát még a politikusoké, akik ma már inkább egy „majd megunják!” felkiáltással rándítanak vállat, amikor az elégedetlenkedő polgáraik hangját hallják.

Ehhez az új korszakhoz készített útmutatót korunk aktivistáinak Lázadj! című könyvében Nadya Tolokonnikova (Nagyezsda Tolokonnyikova), a Pussy Riot punk-rock együttes alapító tagja és frontembere, aki 2012-ben a Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott Putyin-ellenes performanszért két év börtönbüntetést kapott; ennek nagy részét egy szibériai kényszermunkatáborban kellett letöltenie. A fiatal nőt azonban ez sem törte meg, sőt inkább megerősítette a benne rejlő lázadót, és most tíz pontban összegezte azt a tudást, amelyet aktivistaként elsajátított Oroszországban.

Mindezek közül talán a legfontosabb, hogy egy lázadónak mindig meg kell kérdőjeleznie a status quót. Ennek pedig a legegyszerűbb módja, hogy a hatalom számára bosszantó kérdéseket teszünk fel. A kormányoknak ugyanis általában nem tetszik az efféle veszélyes, felforgató tevékenység, amelyet úgy hívnak: gondolkodás. Hiszen a kormányoknak mindig gyanús, ha valaki szabad emberként viselkedik. A legjobb kérdéseknek mindig elemi erejük van: Drága elnök úr, ha ön nagy hatalmú, gazdag és okos, akkor a nép miért él szegénységben? Nálunk, a városban miért fekete a hó? A légszennyezésről cikkező újságírók tényleg azt érdemlik, hogy a hatóságok zaklassák őket?

A hatalom sosem élvezi az ilyen ellenállást, sokkal inkább dühíti és bosszúra sarkallja. Csakhogy azzal, hogy nem fogadjuk el a szabályaikat, nagyobb kárt okozunk nekik, hiszen így a környezetünkben élők is kezdenek ráeszmélni, hogy a király meztelen. Éppen ezért egyáltalán nem kell elfogadnunk a kormány verzióját, helyette mondjuk el a sajátunkat! És ha megtehetjük, ne törődjünk a következményekkel! – javasolja Tolokonnikova, aki természetesen nem áll meg az elméleti tanácsoknál: gyakorlati példái között a saját tapasztalataikból is merít, hogyan sikerült a Pussy Riottal borsot törniük a hatalom orra alá, s hogyan kapta fel ezeket az akciókat a világsajtó.

A könyv emellett számos további tanácsot nyújt a politikai aktivistáknak, akiknek valószínűleg nemcsak hasznos útmutatóul szolgál majd ez a mű, hanem bátorságot is meríthetnek annak a három nőnek az életéből, akiknek legfőbb mondandójuk az, hogy az elnyomás, az igazságtalanság és a hatalomelvűség ellen radikálisan kell fellépni. De Nadya Tolokonnikova könyve mindenkihez szól, aki arra keresi a választ, hogyan tudja a hétköznapi ember kellemetlen helyzetbe hozni a hatalmasságokat.

Nadya Tolokonnikova: Lázadj! Ford.: Garamvölgyi Andrea. HVG Könyvek, 2019. 3500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg május 1-jén.