Huawei-botrány: csak néhány ország tesz eleget a washingtoni követelésnek

Huawei-botrány: csak néhány ország tesz eleget a washingtoni követelésnek

A menesztett Gavin Williamson brit védelmi miniszter a 2018 legvégén ugyancsak távozó amerikai partnerével, James Mattisszal egy washingtoni megbeszélésükön 2018. augusztus 7-én (Fotó: U.S. Secretary of Defense)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre kacifántosabb a kínai techóriás körüli játszma. Az elmúlt napok vezéráldozatot is követelő londoni eseményei például azt sejtetik, Nagy-Britannia ezúttal akár szembe is mehet különleges partnerével, Amerikával. És egyre világosabb, Magyarország, ha akarna se igen tudna már hátat fordítani a kínaiaknak.

Meglepő döntés szivárgott ki a brit nemzetbiztonsági tanács múlt heti ülését követően: a brit 5G hálózat „nem központi” infrastrukturális elemeinek beszállítójaként „korlátozott” szerephez juthat a Huawei. A The Daily Telepgraph napilapban megjelent információk után, miként arról a brit közszolgálati BBC beszámolt, a brexit miatt amúgy is minden bizonnyal komoly fejfájásokkal küszködő Theresa May kormányfő menesztette védelmi miniszterét, Gavin Williamsont.

A 42 éves politikus egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat, már hogy ő szivárogtatott volna. Ugyan beszélt a Telegraph újságírójával, miként azt az által bemutatott híváslistájával igazolta, ám a felvétel tanúsága szerint ő nem említett semmit a Huaweiről. Így Williamson ezért sem fogadta el az önkéntes távozás lehetőségét. Ennek ellenére menesztették és helyét Penny Morduant veszi át, aki így az ország első női védelmi minisztere lesz.

Az ördög a „vezéráldozat” mögött

Williamson a hónapok óta tartó Huawei-botrány első politikai „vezéráldozata”, ám a minisztercsere mellett a brit lépés azért is kifejezetten érdekes, mert a döntéssel úgy tűnik, az elmúlt időszakban kikezdett kínai multit az Egyesült Királyságban a fazékhoz engedhetik. Ez pedig az előzményeket figyelembe véve minimum meglepő.

A Huawei is szállíthat részegységeket a brit 5G-hálózathoz | Magyar Hang

A brit kormány a biztonsági kockázatok ellenére jóváhagyta, hogy a Huawei kínai távközlési cég részegységeket szállítson új 5G adatátviteli hálózathoz az Egyesült Királyságban.

A botrány, ami a Huawei – és más kínai csúcstechnológiában utazó cég, így a ZTE – körül kialakult, tavaly év vége óta tart. Egy, még a The Daily Telegraphban megjelent cikk szerint a kínai vállalatokat törvény kötelezi a hírszerzési szolgálatokkal való együttműködésre. Ezért az Egyesült Államokban egy ideje már embargó alatt állnak: a kormány lényegében tiltja a kínai vállalatok hálózati eszközeinek használatát információbiztonsági okok miatt – emiatt a patinás amerikai műszaki fellegvár, az MTI egyetem fejlesztői is megszakították a cégekkel a kapcsolatot, Huawei készülékeket pedig nem lehet kapni az országban.

Az amerikai igazságügyi minisztérium idén januárban emelt hivatalosan vádat a Huawei Technologies és annak pénzügyi vezetője, a korábban amerikai kérésre tavaly decemberben Kanadában őrizetbe vett Meng Ven-csuo ellen, mivel a hatóságok szerint a cég megszegte az Irán elleni amerikai szankciókat, illetve technológiát lopott a Magyar Telekomot és T-Mobile-t is birtokló Deutsche Telekom amerikai leányvállalatától. (Az iráni szankciók lényege, hogy nem szabad Amerikában előállított terméket eladni az iszlám köztársaságnak, a Huawei pedig ott vétett Washington szerint, hogy eladott termékeikben amerikai alkatrészek is találhatóak.)

A technológiai óriáscéggel szemben felhozott vádak közben több szakértő szerint is csak az Egyesült Államok és Kína között zajló gazdasági háború újabb fordulója. A vállalat és Peking által az ügyben tett nyilatkozatokból is ez a hozzáállás olvasható ki. Annak ellenére, hogy tagadják, hogy eszközeiket kémkedésre használnák, és kijelentik, betartják minden ország helyi szabályozását, komoly következményei vannak a techcég romló megítélésének. Washington egyértelműen megszakította az együttműködést a Huawei-jel és szövetségeseit is erre szólította fel. Így Ausztrália és Új-Zéland is hasonlóan járt el. Kanadában és több európai országban pedig komoly nyomás van a körül, hogy részt vehetnek-e majd az ötödik generációs mobilkommunikációs hálózatok kiépítésében a kínaiak.

Kína minden szavunkat hallani fogja? | Magyar Hang

Az 5G hálózat forradalmasítja a telekommunikációt, a kérdés csak az, hogy elhozza-e vajon a globális megfigyelés korszakát is. Az amerikai-kínai kiberháború Európát sem hagyja érintetlenül.

Ám – mivel a most kiszivárogtatott brit döntést hivatalosan nem tagadták – úgy tűnik, hogy London akár szembe is helyezkedhet Washingtonnal ebben a kérdésben. Ez nem lenne példa nélküli, hiszen Németország is nemrég határozott úgy, hogy ugyan szigorítani fogják a mobilszolgáltatókra vonatkozó szabályokat, de az amerikai nyomás ellenére sem mondanak le a Huawei-jel való együttműködésről.

Magyarország, ha akarna se tudna kiszállni

Magyarország egyértelműen kiállt Kína mellett. Szijjártó Péter külügyminiszter a Pekingben megrendezett Egy övezet, egy út nemzetközi fórum után az MTI-nek azt mondta, magyar stratégiai érdek a Huawei-jel való együttműködés. A közép-európai régió egyébiránt megosztott a kérdésben: Lengyelország kémkedés gyanújával tartóztatta le a társaság egyik alkalmazottját, a csehek kizárták a céget az egyik állami tenderükről, ezzel szemben Románia és Szlovákia hozzánk hasonlóan továbbra is használni fogja a kínai telekom cég szolgáltatásait, írta meg az Index.

Angela Merkel közben az amerikai Bloomberg gazdasági hírügynökségnek leszögezte, két dologgal nem ért egyet az üggyel kapcsolatban. Egyrészt, szerinte egy ilyen érzékeny témát nem nyilvánosan kéne megtárgyalni, másrészt, egy vállalatot nem lehet csak azért kizárni a gazdaságból, mert egy bizonyos országból származik. A német kancellár diplomatikus reakcióján túl azonban gazdasági okai is vannak az európai országok Amerikával való szembefordulásának. A Deutsche Telekom egy bizalmas munkaanyaga szerint – amihez szintén a Bloomberg fért hozzá – az európai kormányok azért nem zárják ki a kínai szolgáltatót saját 5G-s hálózataik kiépítéséből, mert azzal kétéves lemaradásba kerülnének az Egyesült Államokkal és Kínával szemben.

Kémkednek a Huawei-jel? | Magyar Hang

Az európai országok megosztottak abban a kérdésben, mit kezdjenek a kínai óriással.

Különösen igaz lehet ez Magyarországra: a nagyvállalat 2005 óta van jelen, tíz éve nyitották meg Biatorbágy határában európai ellátóközpontjukat, ahol 330-an dolgoznak, és az elmúlt években 400 millió forinttal támogatták a felsőoktatást. Ezenfelül öt éve a Huawei eszközei működtetik a 112-es segélyhívószámot.

A Zalaegerszegen állami támogatással megépített tesztpályán többek között a cég eszközeivel tesztelik a kiépülő félben lévő 5G hálózatot. A hazai távközlés nagy része a Huawei által szállított infrastruktúrán alapszik, ami elengedhetetlen lesz az új hálózat kialakításához is. Mindezt figyelembe véve akkor se nagyon lenne lehetőségünk kiszállni a kémkedéssel vádolt Huawei Technologies-zal való együttműködésből, hogyha az a kormány érdekében állna.

(A cikket Bertalan Máté és Balogh Roland írták.)