Egyre több betegről nem tudni, honnan kapta el a koronavírust

Egyre több betegről nem tudni, honnan kapta el a koronavírust

Boris Johnson brti miniszterelnök látogatást tesz a nemzeti közegészségügyi és járványügyi szolgálat colindale-i laboratóriumában 2020. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Reuters/Henry Nicholls)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A járvány kitörésétől tartva drákói intézkedéseket fontolgat Boris Johnson kormánya. A brit állami egészségügyi szolgálat egyik munkatársa is megfertőződött.

Információink szerint már a brit állami egészségügyi szolgálatot (NHS) is elérte a koronavírus. A The Standard brit lap szerint a közegészségügyhöz tartozó North East London NHS Foundation Trust dolgozóit tegnap este értesítették arról, hogy a kenti irodában fertőzött személyt találtak. Szerencsére az illető telefonközpontos, nem érintkezett közvetlenül sem a betegekkel, sem az egészségügyi személyzettel. A beteg nemrég Olaszországban járt, valószínűleg ott kapta el a vírust. A hatóságok azonnal megkezdték azon személyek felkutatását, akik kapcsolatba kerülhettek vele. 

Nagy-Britanniában ma már 51 fertőzöttet tartottak nyilván, köztük olyanokat is, akikről nem tudni, honnan kapták el vírust, mert nem jártak se Olaszországban, se Kínában.

A járvány kitörésétől tartva drákói intézkedéseket fontolgat Boris Johnson kormánya, hogy elkerülje azt a helyzetet, amely Olaszországban is kialakult. A ma ismertetett kormányzati program szerint szinte kínai szigorral küzdenének a koronavírus ellen. Az elfogadás előtt álló válságterv akár három hónapos karanténnal is számol járvány esetén. 

A legsúlyosabb, negyedik fokozat esetén, illetve ha az NHS dolgozói körében terjedni kezd a járvány, akkor a kórházak sürgősségi osztályai félretesznek szinte minden más beteget, és kizárólag a vírusfertőzésre koncentrálnak.

Emellett behívnák a nyugdíjba vonult orvosokat is. Bezáratnák az iskolákat is, és azzal számolnak, hogy a csúcsponton a lakosság egyötöde esik ágynak és nem tud dolgozni. A rendőrség és a tűzoltóság is csak a legsürgősebb esetekre fog válaszolni, és a katonaságot hívják segítségül.

Frissítés:

Újabb információk szerint arra kérik a brit egészségügyi dolgozókat, tervezzék meg, hogy három-hat hónapos karantén esetén miként tudják ellátni a feladataikat, hogyan tudják tartani a kapcsolatot – e-mail, telefon, esetleg videókonferencia útján – a betegekkel illetve kollégáikkal. Amennyiben ez saját telefonról történik, természetesen az állami egészségügyi szolgálat állja ennek költségét.