HIRDETÉS
HIRDETÉS

A GMO-meccs még tart! Figyelmeztetnek civil szervezetek

Szerző: | 2020. május 05., 17:17 | Külföld

Greenpeace-aktivista tiltakozik tehénnel a Parlamentnél a GMO-technológia ellen, 2011 februárjában (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A génmódosított termékek (GMO) ügye ne kerüljön napirendre az amerikai-uniós kereskedelmi tárgyalásokon – olvasható a Phil Hogan uniós kereskedelmi biztosnak címzett levélben, amelyet A Föld Barátai Európa környezetvédelmi szervezet kedden küldött el, és 74 civil szervezet – köztük 18 magyar – is aláírt. Hírek szerint ugyanis az Európai Unió hivatalnokai – a koronavírus-járvány közepette is – folytatják az Egyesült Államokkal való kereskedelmi tárgyalásokat – fűzte hozzá a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A civil szervezetek már korábban is felléptek az EU és az Egyesült Államok között néhány évvel ezelőtt tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) ellen, amely során a tárgyalófelek megoldásokat kerestek a „szabályozási korlátok” feloldására, azaz enyhítésére. A civil szervezetek évek évek óta harcolnak azért, hogy Brüsszel ne áldozza be az uniós mezőgazdaságot és az élelmiszerbiztonságot a TTIP vagy más szabadkereskedelmi egyezmény oltárán. 

A civil szervezetek most is attól tartanak, hogy a szabályozási együttműködés erősítése címszó alatt arról megy majd az egyezkedés, hogy Brüsszel meggyorsítja a génmódosított termékek engedélyezését, vagyis hajlandó gyengíteni az élelmiszerbiztonsági normákon. Mint emlékeztetnek, a GMO-lobbi agresszív marketingkampánya ellenére 2010 óta csökkent azon országok száma, ahol génmódosított növényeket termesztenek. 

Itt van az újabb botrányos ügy – A hátsó ajtón csempésznék be az új GMO-kat | Magyar Hang

Ennek ellenére tavaly ősszel is olyan európai bizottsági tervezet birtokába jutott a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége, amelybe brüsszeli bürokraták belecsempészték azt a mondatot, hogy „a célnak megfelelő szabályozást kell kidolgozni az új génmódosítási technológiák számára”. Ez alatt a GMO-lobbi szóhasználatában precíziós nemesítésnek elnevezett eljárást kell érteni, amellyel úgy lehet például gyomirtószer-rezisztenssé tenni egy növényt, hogy az nem tartalmaz idegen fajból származó DNS-t, ezért próbálják ezt nem GMO-nak eladni a géntechnológiai óriásvállalatok. A környezetvédők szerint azonban a génszerkesztési technológia még túl fiatal, ezért alaposan kellene ellenőrizni, hogy a DNS-ben végbe vitt változások azok és csak azok, amelyeket elő akartak idézni a szakemberek. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a hosszú távú egészségügyi hatásokról nincsenek tapasztalatok.

Az Európai Unióban jelenleg az elővigyázatosság elve érvényesül, és a civil szervezetek szerint inkább a szabályozás megfelelő végrehajtására kellene koncentrálni, nem pedig annak lazítására. A levél aláírói emlékeztetnek az Európai Bíróság 2018 júliusi ítéletére is, miszerint a génszerkesztésen alapuló módszerekkel kifejlesztett termékek is génmódosítottnak számítanak. 

Címkék: Európai Bizottság, Föld Barátai Európa, génmódosított termékek, GMO, Magyar Természetvédők Szövetsége, Phil Hogan


HIRDETÉS
Farkasok és bárányok

Farkasok és bárányok

Egy higgadt és jó döntéshozó lehet, hogy nagyszerűen elvezet egy ménest, a farkasfalka azonban tudomást sem venne róla, ereje láttatása nélkül semmibevétel lenne sorsa.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest