Egészségi állapota miatt lemond a japán miniszterelnök

Egészségi állapota miatt lemond a japán miniszterelnök

Abe Sinzó (安倍 晋三 , Shinzō Abe, Abe Shinzo) japán miniszterelnök. Forrás: Miniszterelnöki Hivatal, Japán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiújult a fekélyes vastagbélgyulladása, így távozik hivatalából Abe Sinzó japán miniszterelnök. A kormányfő elnézést kért azért, hogy nem tölti ki jövő szeptemberig tartó mandátumát, de egészségi állapota miatt nem tudja vállalni a további kormányfőséget.

A most hatvanöt éves Sinzó nem először mondott le betegségre hivatkozva. Egy évvel akkori megválasztása után, 2007-ben szintén erre kényszerült.

Sinzo politikai jövőjéről a Washington Post szerint már hetek óta folynak a tárgyalások, miután a miniszterelnök többször is kórházi kezelésre szorult. A politikus most azt közölte, július közepén kezdett fokozatosan romlani az egészségi állapota. Az orvosok legutóbb azt mondták neki, a kezelés legalább egy évet is igénybe vehet.

A kormányfő Japán legtovább hivatalban lévő politikai vezetője, a mostani ciklusát a 2012-es, földcsuszamlásszerű győzelem után kezdte meg. Korábban 2006-07-ben volt Japán miniszterelnöke. Kormányzása idején sikerült feltámasztani az ország gazdaságát, programját el is nevezték Abenomics-nak. Továbbá jelentősen növelte a védelmi kiadásokat, amivel sok vitát is kiváltott azok után, hogy Japán a háború után igyekezett a pacifizmust előnyben részesíteni. Sinzo emellett jó viszonyba került Trump elnökkel, miközben Dél-Koreával nőttek a feszültségek, elsősorban területi vitáknak, illetve történelmi sérelmeknek köszönhetően.

Címkék: Japán, Abe Sinzó