Szétfeszíti a szlovák kormányt az abortuszvita

Szétfeszíti a szlovák kormányt az abortuszvita

Képünk csak illusztráció! (Fotó: freestocks/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hónapok óta nem nyugszanak a kedélyek Szlovákiában, miután Anna Záborská, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĆaNO) parlamenti képviselője és társai benyújtottak egy törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében a jövőben a várandós nőnek a jelenlegi 48 óra helyett 96 óra gondolkodási időt adnának az abortuszról. Ez a módosítás azonban a gyakorlatban azt jelenti, hogy ilyen beavatkozást legkorábban csak a kérvényezés után négy nappal lehetne csak elvégezni. Ugyancsak része a tervezetnek, hogy a jövőben az abortuszról szóló tájékoztatás minőségén is változtatnának, ennek értelmében a művi terhességmegszakításokról szóló reklámokat betiltanák. Mindemellett a kormánypárti képviselő egy másik indítványt is beadott, amely azt célozza, hogy az eddigi egy orvosi diagnózis helyett a továbbiakban már két vizsgálat kellene majd ahhoz, hogy a 12. hét után is el lehessen végezni a terhességmegszakítást.

Ahogy az várható volt, a kezdeményezés rengeteg bírálatot kapott az ellenzéktől és a szakmai szervezetektől, azonban amire a legkevésbé sem számítottak a törvénymódosítási javaslatot benyújtók, hogy az ügy nemzetközivé terebélyesedik, sőt még az igen színes szlovák kormánykoalíció egységét is próbára teszi.

Ami a nemzetközi reakciókat illeti, elsőként az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic tiltakozott, aki szeptember elején közzétett levelében arra szólította fel a szlovák parlamentet, hogy utasítsa el a nők reproduktív és szexuális jogairól szóló törvénytervezetet. Szerinte a javasolt intézkedések ellentétesek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveivel, valamint a nemzetközi emberi jogi szervek ajánlásaival, továbbá visszalépéshez vezetnének a nők szexuális és reproduktív jogai tekintetében. Majd a legutóbbi választáson ellenzékbe kényszerült Smer európai parlamenti képviselője, Monika Benová következett, aki finn, dán, spanyol, német és osztrák képviselőtársait meg győzte arról, hogy írjanak közös levelet Boris Kollárnak, a szlovák parlament elnökének, illetve Zuzana Caputová köztársasági elnöknek, amelyben felemelik hangjukat a törvénymódosítás ellen. De az abortusztörvény szigorításának kiötlői még saját koalíciós partnereikkel sem kalkuláltak.

A kormány soraiból leghangosabban Jana Cigániková, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselője – aki egyben a szlovák parlament egészségügyi bizottságának elnöke is – tiltakozott, úgy véli, hogy a Záborskáék által benyújtott javaslatok egyáltalán nem segítenének a terhes nőkön, éppen ellenkezőleg, inkább csak nehezítenék a helyzetet egy egyébként is rendkívül komoly döntés meghozásakor. Ezért Cigániková párttársaival kidolgozott egy javaslatot, amely több ponton is módosítana az eredeti tervezeten. Így például a művi terhességmegszakítást kérvényező nők számára elérhetővé tennék az abortusztabletta használatát is – ez jóval kevésbé fájdalmas és kockázatos, mint a sebészi úton elvégzett terhességmegszakítás (nem véletlen, hogy más európai országokban már több mint harminc évvel ezelőtt engedélyezték a használatát).

Persze Cigániková egyáltalán nincs egyedül az aggályaival. Az IVO társadalomkutató intézet felmérése szerint a szlovák lakosság pusztán 17 százaléka szigorítaná az abortuszról szóló törvényt, az emberek több mint fele úgy gondolja, hogy nincs szükség változtatásokra, sőt a lakosság 19 százaléka még enyhítene is a szabályokon. Mindez azonban aligha hatotta meg Záborskát és társait, akik a jelek szerint arra sem voltak tekintettel, hogy még az OĒaNO sem teljesen egységes a szigorítások kérdésében. Az alapvetően mozgalomként megszerveződött pártban ugyanis nem csak konzervatívok és kereszténydemokraták foglalnak helyet (az ő soraikat gyarapítja a Kereszténydemokrata Mozgalomhoz tartozó Záborská is), hanem szép számmal vannak a köreikben liberálisok is, akik szintén nem túl lelkesek a módosító javaslat miatt. Ezért a mostani helyzetben egyáltalán nem látni még, hogy lesz-e valami a tervezett szigorításokból.

Annyi mindenesetre kiderült: a szlovák kormánykoalíció sokkal kevésbé egységes, mint az korábban látszott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/42. számában jelent meg október 16-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/42. számban? Itt megnézheti!