Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Franciaországban 2017 óta 33 iszlamista merényletet hiúsítottak meg

Szerző: | 2021. január 03., 16:01 | Külföld

A szólásszabadságért kiálló tüntetők Montpellier-ben 2020. október 18-án. Két nappal korábban egy 18 éves csecsen fiú késsel megölt, majd lefejezett egy történelemtanárt Párizs északnyugati elővárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg Franciaországban 2020-ban, és 33-at 2017 óta, miközben öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült megakadályozni az elmúlt három évben – mondta vasárnap Laurent Nunez, a hírszerzés országos koordinátora az Europe1 kereskedelmi rádió és a CNews hírtelevízió közös műsorában.

HIRDETÉS - AIP

Az MTI által is idézett korábbi belügyi államtitkár a merénylettervek részleteiről nem közölt részleteket. Kiemelte viszont, hogy „a szunnita iszlamista terrorizmus” elsődleges fenyegetettséggé vált, amit a hatóságoknak egyre nehezebb érzékelni és megelőzni. Példaként annak a történelemtanárnak a példáját említette, akit azért fejezett le egy csecsen dzsihadista Párizs közelében a nyílt utcán októberben, mert az Mohamed-karikatúrákat mutatott a szólásszabadságról tartott óráján. Nunez szerint „szélsőségesen gyorsan” lesz egy radikálisból merénylő.

A francia a hírszerzés országos koordinátora arra is felhívta a figyelmet, hogy a három legutóbbi franciaországi szunnita iszlamista támadásban a közös elem az volt, hogy a merénylő az „istenkáromlást” akarta megbüntetni és „bosszút akart állni a profétáért”. A terrorizmusért felelős megbízott szerint a külföldről érkező fenyegetettség már „kevésbé valószínű”, jóllehet a francia titkosszolgálatok továbbra is „nagyon óvatosak” ebben a kérdésben.

Nunez azt is jelezte, hogy azoknak a terrorizmus miatt elítélteknek, akik 2021-ben szabadulnak, olyan kötelezettségeik lesznek, mint rendszeres megjelenés a rendőrségen, vagy bizonyos helyek látogatásának tilalma. A volt államtitkár szerint 60-70 ilyen ember lesz az idei évben. Megerősítette, hogy jelenleg mintegy ötszázan vannak börtönben terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény miatt, míg kilencszáz olyan köztörvényes bűncselekmény miatt elítélt a börtönben vált radikálissá.

Laurent Nunez arról is beszélt, hogy mindezek mellett 2017 óta öt szélsőjobboldali merényletet is sikerült meghiúsítani. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalom erősödik, tagjai mintegy 1000-1500-an lehetnek. A szélsőbaloldali szélsőségesek száma 2-3000 között lehet, a koordinátor szerint a tavalyi évben mintegy 150-200 rongálását hajtottak végre, amelyek elsősorban gyújtogatások.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Franciaország, iszlám radikalizmus, szélsőjobboldal, terrorelhárítás, terrorizmus


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Ferber Katalin

Fotó: Az élet, meg minden

Árnyék podcast – Öngól

Pin It on Pinterest