Berlin minden anyagot átadott Navalnijról Moszkvának

Berlin minden anyagot átadott Navalnijról Moszkvának

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité Klinikán (Fotó: MTI/EPA/Alekszej Navalnij/Alekszej Navalnij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Németország minden, az Alekszej Navalnij mérgezésének ügyéről szóló szükséges nyomozati anyagot átadott Moszkvának még azelőtt, hogy az ellenzéki politikus hazatérne Oroszországba – jelentették be szombaton a német igazságügyi minisztérium részéről.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő egyik legismertebb bírálója még 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a bloggerből lett politikus a héten bejelentette, hogy vasárnap visszatér hazájába, noha az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) csütörtökön közölte, hogy Navalnij ellen körözés van érvényben, ezért lépéseket kívánnak tenni a politikus őrizetbe vétele érdekében.

A német igazságügyi tárca egyik, MTI által is idézett szóvivője szombaton hangsúlyozta, hogy a mérgezéssel kapcsolatos vizsgálati anyagokat, beleértve a vér- és szövetmintákat az orosz hatóságok rendelkezésére bocsátják, így onnantól az ő felelősségük a nyomozás lebonyolítása. Az átadandó anyagok között szerepel Navalnij németországi kihallgatásának jegyzőkönyve is.

Navalnij állami terrorizmussal vádolta meg Putyint, aki viszont az amerikai titkosszolgálati anyagok legalizálásának nevezte azt a decemberben publikált nemzetközi újságírói oknyomozást, amely arra az eredményre jutott, hogy az ellenzékit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg. Az ellenzéki politikus ellen december végén az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) újabb bűnügyi eljárást indított, azt állítva, hogy sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból. A vádat az érintett koholmánynak minősítette.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el az Yves Rocher-ügyben. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt. Egy másik, 2013-ban elindított, az úgynevezett Kirovlesz-ügyben Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje 2019. júliusban lejárt.