Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését a tüntetőkkel szemben

Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését a tüntetőkkel szemben

Rohamrendõrök állnak sorfalat Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ támogatói elõtt egy nem engedélyezett moszkvai tüntetésen 2021. január 23-án (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok elítéli az orosz hatóságok kemény fellépését a letartóztatásban lévő Alekszej Navalnij melletti tüntetések résztvevőivel szemben – jelentette be vasárnap az amerikai külügyminiszter a Twitteren. Az MTI is beszámolt róla, hogy Antony Blinken szavai szerint „az Egyesült Államok elítéli a békés tüntetők és újságírók elleni, két hete tartó szigorú fellépést az orosz hatóságok részéről. Ismételten felszólítjuk Oroszországot, hogy engedje szabadon az alapvető emberi jogaik gyakorlása miatt őrizetbe vett embereket!”.

Vasárnap folytatódtak Oroszország több nagyvárosában – így Moszkvában, Szentpéterváron és Vlagyivosztokban is – a demonstrációk Vlagyimir Putyin ismert bírálója, Alekszej Navalnij szabadon engedéséért. A hatóság nem engedélyezte a megmozdulásokat és egyes hírek szerint ezer, az OVD-Info jogvédő csoport szerint ugyanakkor már több mint kétezer embert vettek őrizetbe. Köztük van Julija Navalnaja, a letartóztatásban lévő Navalnij felesége is.

Korábban az Európai Unió is megfogalmazott egy határozatot az orosz erőszak elítéléséről, ezt azonban egyedül Magyarország nem támogatta. Szijjártó Péter ezt azzal magyarázta, hogy „ha minden nap, mindenfajta nyilatkozatban elítélünk naponta 6-8 eseményt a világban, akkor egy idő után senki sem fog ránk figyelni”. Márpedig szerinte az Európai Uniónak figyelnie kell arra, hogy a szavának súlya legyen.