Terrortámadást hiúsítottak meg a német és dán hatóságok

Terrortámadást hiúsítottak meg a német és dán hatóságok

Házkutatást tartó dán nyomozó Holbaek Apotekerhaven negyedében 2021. február 6-án. A dán biztonsági és hírszerző ügynökség (PET) február 11-én bejelentette, hogy terrorista merénylet előkészítésének gyanújával őrizetbe vettek Dániában tizenhárom, Németországban egy embert. MTI/EPA/Ritzau

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb iszlamista terrortámadást akadályoztak meg a német biztonsági szervek – közölte a német szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer pénteken.

A német és a dán rendőrség a napokban egy összehangolt akcióval fogott el három szíriai férfit – három testvért –, akiket állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak Németországban. A tárca összesítése szerint így már 17 terrortámadást akadályoztak meg 2009 óta.

A Szász-Anhalt tartományi főügyészség és a dán hatóságok csütörtöki tájékoztatása szerint a rendőri műveletet február 6-án hajtották végre. Két gyanúsítottat Dániában, a harmadikat Németországban vették őrizetbe. A nyomozás első megállapításai szerint a testvérek januárban pokolgép készítésére alkalmas anyaghoz juthattak. A közlemény szerint a hatóságok egy németországi házkutatáson le is foglaltak tíz kilogramm robbanószert és gyújtózsinórokat. A megvásárolt vegyi anyagok egy másik részét Dániában találták meg.

Német hírportálok szerint a gyanúsítottak Lengyelországból szerezték be az alapanyagokat. Biztosnak tűnik, hogy merényletre készültek, az viszont egyelőre nem ismert, hogy Németországban, Dániában vagy máshol akarták ezt végrehajtani.

A dán hatóságok tájékoztatása szerint további tizenegy embert is őrizetbe vettek Dániában a Németországban kiadott körözés alapján elfogott két szíriai gyanúsított mellett. (MTI)