Az amerikai felnőttek fele már legalább az első oltását megkapta

Az amerikai felnőttek fele már legalább az első oltását megkapta

Oltóközpont a Los Angelestől északra felvő Ventura megyében (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mérföldkőhöz érkezett az amerikai oltási program: nagyjából 130 millió ember, azaz az Egyesült Államok 18 év feletti felnőtt lakosságának a fele megkapta már legalább az első koronavírus elleni védőoltást – jelentette az atlantai járványügyi központ, a CDC. Noha az Egyesült Államok a beadott vakcinák tekintetében a világ élvonalába tartozik, Anthony Fauci járványügyi szakértő szerint az ország még mindig törékeny helyzetben van a napi fertőzési adatokat tekintve.

A CDC legutóbbi adatai szerint április 17-én 60 947 új esetet regisztráltak az Egyesült Államokban. Aznap pedig 694-en vesztették életüket a Covid-19-hez kötődően. A 328,2 milliós országban eddig 31,4 millióan kapták el hivatalosan a kórt, és lassan 564 ezer életet követelt a járvány. A százezer lakosra jutó új esetek hétnapos átlaga jelenleg 20,37 az Egyesült Államokban. Ugyanez az arány Magyarországon 44,87.

Az amerikai közrádió, az NPR beszámolója szerint 84 millióan a második oltásukat is megkapták – vagy, az egy dózisú Johnson & Johnson vakcináját adták be korábban. A legtöbb beoltott New Hampshire, Maine, Connecticut, Massachusetts és Új-Mexikó államokban van jelenleg.

A vakcinát megkapók közül egyébként 60 százalék a nő és 40 százalék a férfi. S miközben az oltást nem kérők főleg republikánusok, addig a már mindkét adagot megkapók lakossághoz mért aránya Alaszkában a legmagasabb, ahol többségében vannak a republikánus szavazók. A Monmouth Egyetem felmérése szerint a republikánusok 40 százaléka nem oltatná be magát.