Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Minél jobban közeledik, annál gyorsabban távolodik a tokiói olimpia

Szerző: | 2021. április 23., 16:15 | Külföld, Sport

Az olimpia ellen tüntetők Tokióban 2021. április 3-án (Fotó: Reuters/Stanislav Kogiku)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön egy japán rendőr szervezetében is kimutatták a vírus jelenlétét. Ez önmagában nem különösebben feltűnő hír, hiszen naponta százezrek fertőződnek meg, a rendőr azonban a tokiói olimpiai láng „csapatában” kapta el a betegséget. Vagyis a nyári játékok szervezői hiába ügyeltek a biztonságra, a kórokozó mégis bejutott a szigorúan lezárt buborékba, és ez nem túl jó előjel a három hónap múlva kezdődő olimpia kapcsán. Persze a szigetország járványügyi adatai önmagukban is aggodalomra adhatnak okot. Japánban újult erővel támad a vírus, a szakértők szerint az újabb hullám valamikor a nyári játékok júliusi nyitánya idején tetőzhet.

HIRDETÉS - AIP

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) elnöke mindezek ellenére bizakodó. Szerinte nagy előrelépés figyelhető meg az egyes nemzetek sportolóinak oltási programjában, és reményei szerint az olimpiára többségében beoltott versenyzők érkeznek majd.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

– Az olimpia megrendezése a koronavírus felett aratott győzelem bizonyítéka lesz – fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök januárban. A kormányfő optimista üzenetében hangsúlyozta, hogy a nyári játékok reménnyel és bátorsággal tölthetik el a világot. Hiába azonban a bizakodás, a járvány csak nem hallgat a vezetőkre. A március elején indult hullám számai meredeken emelkednek, és félő, hogy a különféle mutánsok által letarolt Brazíliához, Európához és Indiához hasonlóan Japánban is jelentősen meghaladják a korábbi hullámok szintjét.

– Japán nem biztonságos hely jelenleg – fogalmazott az AP hírügynökségnek Szugaja Norio, a jokohamai Keiju Kórház vírusszakértője. A tudós szerint legalább 70 százalékos átoltottságra lenne szükség az országban ahhoz, hogy biztonságosan meg lehessen rendezni az olimpiát, ám március végéig a lakosság töredéke – kevesebb mint 2 százaléka – kapta meg a vakcina legalább első dózisát.

Ha eddig nem okozott volna komoly fejtörést a helyi szervezőknek a vírus, a járvány súlyosbodása tett róla, hogy immár valóban átgondolják a játékok törlését. Tokióban, Oszakában és további két prefektúrában ismét veszélyhelyzetet hirdettek, az intézkedés egyelőre május 11-ig szól, de utána is meghosszabbítható.

Nem csoda, hogy immár vezető politikusok sem riadnak vissza attól, hogy az olimpia törléséről beszéljenek. Azumi Jun volt pénzügyminiszter, a legnagyobb ellenzéki parlamenti bizottságának vezetője a Bloomberg szerint felszólította a kormányt, hogy fontolja meg az esemény lemondását. És nem csupán az ellenzék pedzegeti a törlést, de a japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt főtitkára, Nikai Tosihiro is arra utalt a TBS tévécsatornának adott interjúban, hogy talán szerencsésebb lenne lemondani a nyári játékokról.

Komoly problémának tűnik, hogy bár külföldi szurkolók nem érkezhetnek Japánba, a sportolók jelentős része pedig valószínűleg beoltva érkezik, az eseményen dolgozó több tízezer önkéntes azonban nyilvánvalóan nem fogja megkapni az oltást július végéig. A CNN helyi önkénteseket szólaltatott meg cikkében, akik mind arra hívták fel a figyelmet, hogy nemcsak a vakcináról, de a tesztelésről sem beszélnek a szervezők.

Ennek köszönhetően, ami korábban egy életre szóló élménynek tűnt – önkéntesként részt venni az olimpián –, az mára egy életveszélyes tapasztalattá vált. A szervezőbizottság vezetője, Hasimoto Szeiko rendkívül lelkesen biztatta a résztvevőket, mint mondta, az ő mosolyuk teszi lehetővé a játékokat, a résztvevők azonban – ahogy az a CNN cikkéből kiderült – inkább vakcinát és tesztet kérnének a szép szavak helyett.

Nem kérnek a játékokból a helyiek sem. Egy 100 nappal az olimpia kezdete előtt készült felmérés szerint a japán lakosság több mint 70 százaléka elutasítja az eseményt.

A potenciális pénz- és presztízs veszteség azonban felülír minden aggályt. Japán és a NOB már eddig is hatalmasat bukott az olimpián – az ázsiai ország a becslések szerint több mint 6 milliárd dollárt –, a játékok törlése azonban még ennél is nagyobb csapást mérne rájuk. A szponzorációból és a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből élő NOB-ot kilátástalan helyzetbe is sodorhatja a bevételkiesés. Nem csoda, hogy Thomas Bach bő egy éve a nyári játékok sikerét hangoztatja. – A tokiói olimpiával már látjuk a fényt az alagút végén – fogalmazott a német sportvezető március végi athéni látogatásakor.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: járvány, koronavírus, tokiói olimpia, vakcina


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest