A budapesti német nagykövet a férje révén bizonyosodott meg arról, hogy Németország még létezik

A budapesti német nagykövet a férje révén bizonyosodott meg arról, hogy Németország még létezik

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Terror Háza Múzeumban 2022. október 13-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Egy pillanatig aggódni kezdtem, amikor Schmidt Mária azt mondta, hogy Németország megszűnt létezni, úgyhogy felhívtam a férjemet Berlinben, és hé, még itt vagyunk” – így kommentálta a Terror Háza főigazgatójának interjúját a budapesti német nagykövet a Twitteren megosztott videójában, amit a Hvg.hu szúrt ki.

Az ügy előzménye, hogy Schmidt Mária  Bayer Zsolt vendége volt a Sajtóklub adásában. A Terror Háza Múzeum főigazgatójának Bayer feltette a kérdést, hogy van-e még egyáltalán Németország, mire Schmidt Mária azt felelte, hogy szerinte nincs.

Julia Gross, Németország budapesti nagykövete ezután a férjét hívta fel, hogy megtudja az igazságot. Férje Kreuzbergből jelentkezett be, és többek között azt üzente. „Nagyon sok ember van az utcán, az üzletek és a kávézók is tele vannak. Csak annyit tudok mondani, hogy akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni.” 

Nemcsak a német nagykövet reagált a főigazgató vitatható kijelentésére: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a közösségi oldalán azt írta erről, hogy a Fidesz holdudvarának egyik emblematikus alakja „böszme” kijelentéseket tett.   

– Schmidt Máriának üzenem, hogy Németország igen is van, és polgárai jóval kevesebb gonddal küzdenek, mint mi idehaza. Nemrégiben például a német állam átvállalta minden háztartás és kkv decemberi gázszámlájának kifizetését – szögezte le a volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt.  

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke szerint inkább olyan dolgokról kellene beszélni, amelyek valóban nincsenek hazánkban: ilyen a független közmédia és sajtószabadság, a tiszta, szabad választások, az anyagilag megbecsült tanárok és szociális dolgozók, az európai szintű bérek, a demokratikus jogállami keretek és a demokrácia.

– Ezekről kellene vitázni, és nem egy Németországról kialakított hamis képpel riogatni a propagandamédia által amúgy is félrevezetett embereket – zárta bejegyzését Márki-Zay.