Az oroszok feladják Herszont

Az oroszok feladják Herszont

Hátra hagyott, földbe vájt orosz katonai állás a Herszon megyei Arhanhelszke település közelében 2022. november 6-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erőknek a Dnyeper folyó bal partjára való visszavonását rendelte el szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. A csapatok visszavonását Szergej Szurovikin tábornok, az Ukrajnában harcoló orosz haderő parancsnoka javasolta, amit az élőerő megóvásának szándékával indokolt. Herszon megye Moszkva által kinevezett hatóságai szerdán közölték, hogy a Dnyeper jobb partjáról mintegy 80 ezer civilt evakuáltak. Szerdán kiderült az is, hogy autóbalesetben meghalt a herszoni orosz adminisztráció vezetőhelyettese, Kirill Sztremouszov.

Nincsenek konkrét tervek arra vonatkozóan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencébe utazzon – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak. „Még nincsenek konkrét tervek, de nincs kétségem afelől, hogy eljön az idő, amikor Putyin ellátogat a Donyec-medencébe. Természetesen ezek (az elcsatolt megyék) orosz régiók” – jelentette ki Peszkov kérdésre válaszolva. A szóvivő egyébként, mint azt Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének első helyettese közölte, szerdára virradóra tért vissza Luhanszkból, ahol képzést tartott a helyi média és sajtószolgálatok munkatársainak.

Az ukránok hétfőn arról számoltak be, hogy az orosz katonák Herszonnál folytatják a helyi lakosság és az infrastruktúra kifosztását, anyagi erőforrásokat, élelmiszereket és járműveket szállítanak ki az országból Oroszországba. A vezérkar közölte azt is, hogy vasárnap éjjel a Herszon megyei Hola Pristany városában megsemmisültek az orosz csapatok üzemanyag-tartalékai.