Novák Katalin szerint letiltották egy interjúját, és kétmillió ukránt fogadott be Magyarország

Novák Katalin szerint letiltották egy interjúját, és kétmillió ukránt fogadott be Magyarország

Novák Katalin Páua Új-Guineán 2023. október 26-án. Mellette Balog Zoltán református püspök (Fotó: Novák katalin facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin interjút adott az egyetlen országos terjesztésű ausztrál napilapnak, a The Australiannek, amelyben arról beszélt, hogy letiltottak egy vele készült interjút.

Az MTI szemléje szerint a lap azon kérdésére, hogy a nyugati médiában miért jellemzik tévesen Magyarországot és a magyarokat antidemokratikusnak és szabadságellenesnek, az államfő úgy válaszolt: egyebek mellett azért, mert nem értik a magyar nyelvet, másrészt a magyar álláspont sokszor nem illik bele a fősodratú, liberális narratívába, de Novák Katalin szerint az is igaz, hogy nem helyezünk elég hangsúlyt arra, hogy megmagyarázzuk az álláspontunkat. Sokszor nehéz megérteni, hogy olyan emberek, akiknek egy része még csak nem is járt Magyarországon, hogyan állíthatnak határozottan ilyen tévhiteket Magyarországról és a magyar emberekről – húzta alá.

Novák Katalin példaként említi, hogy egy nagy európai hírportál interjút készített vele a közelmúltban. Mivel a válaszai nem olyanok voltak, mint amilyeneket vártak, a cikk végül meg sem jelent. „Nehéz elfogadni ezt a fajta liberalizmust” – jellemezte a helyzetet a köztársasági elnök. A közmédia kérdésére a Sándor-palota megerősítette, hogy a Politico című médiumról van szó.

A köztársasági elnök tett egy olyan állítást is, hogy Magyarország kétmillió ukránt fogadott be. Hozzátette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, és a mielőbbi békés rendezést támogatja. Kifogásolta, hogy Magyarországot Oroszország egyfajta szövetségesének állítják be. Mint arra a 444.hu felhívta a figyelmet, nem lehet tudni, mire alapozza Novák Katalin a kétmiliós számot, ennyi ember az ország teljes lakosságának 20 százaléka lenne. Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének idén januári adatai alapján 33 316 Ukrajnából menekült személy kapott menedékes státuszt addig hazánkban. Ráadásul mostanáig 5 826 700-an menekültek el Ukrajnából valamelyik európai országba. Lengyelországban januárig több mint 1,5 millió, Csehországban 475 ezer fő kapott menedékes státuszt. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke pedig azt mondta Reptér podcastunkban idén májusban, hogy már a napi 50-et sem éri el a Magyarország felé érkező menekültek száma.