Ukrán menekültek ezrei élhetnek úgy nálunk, hogy nem kértek menedéket

Ukrán menekültek ezrei élhetnek úgy nálunk, hogy nem kértek menedéket

Ukrajnából érkezett menekültek (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kormány és a menekülteket segítő civil szervezetek is arra számítanak, hogy az ukrajnai áramellátási és fűtési problémák miatt a tél folyamán ismét egy nagyobb menekülthullám indulhat meg Ukrajnából. A magyarországi civil szervezetek ugyanakkor egyelőre nem tapasztalják, hogy jelentősen megnőtt volna az újonnan ideérkező menedékkérők száma. Azt viszont igen, hogy a legtöbb Ukrajnából Magyarországra menekülő nem folyamodott menedékes státuszért, vagyis nem menekültként él Magyarországon.

Az ENSZ Menekültügyi Szervezetének aktuális adatai alapján 33 316 Ukrajnából menekült személy kapott menedékes státuszt eddig hazánkban. Ez mindössze a harmada a szlovákiai adatnak, és közelében sincs a cseh vagy a lengyel számoknak: Lengyelországban mostanáig több mint 1,5 millió, Csehországban 475 ezer fő kapott ilyen státuszt. Lehetetlen pontosan megmondani, hogy hányan maradhattak Magyarországon az ide érkezők közül, és hányan utaztak tovább más országokba, de nyilvánvalóan többen, mint amennyien menedékes státuszt igényeltek. A többieknek vagy rendezetlen a jogi helyzetük, vagy ingáznak, vagy munkavállalási célú tartózkodási engedélyt szereznek menedékes státusz helyett, amit sok esetben a munkáltató intéz.

• Miért igényelnek egyes ukrán állampolgárok inkább munkavállalási célú tartózkodási engedélyt?
• Milyen hátránya lehet ennek?
• Látszik-e, hogy elindul egy nagyobb téli menekülthullám?
• Kik fordulnak most a civil szervezetekhez?

A teljes cikket a Magyar Hang január 20-án megjelent, 2023/3. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!