A globalizált világrendre mért csapásról és tömeges halálról ír az MTI által idézett elemző

A globalizált világrendre mért csapásról és tömeges halálról ír az MTI által idézett elemző

Az amerikai határ a mexikói oldalról Texas és Új Mexikó államok határán (Fotó: dawn paley/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új típusú koronavírus csapást mérhetett az új világrendre, a több mint fél évszázada tartó globalizálódásra, a világ nagy nemzeteinek egymástól való függésére - idézi az állami hírügynökség Patrick Buchanan konzervatív politikai elemzőt, aki korábban Ronald Reagan elnök kommunikációs igazgatója is volt a Fehér Házban.

Buchanan Idézte Brian Monahant, a kongresszus orvosát, aki a múlt héten a szenátorok munkatársainak zártkörű tanácskozásán arról beszélt, hogy az új típusú koronavírus 70-150 millió amerikait fertőzhet meg, az ország lakosságának harmadát. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója, szintén a múlt héten, egy képviselőházi meghallgatáson arra figyelmeztetett, hogy a Covid-19-járvány okozta halálozások aránya a betegek körében 1 százalékos lehet. Vagyis 750 000-1 100 000 amerikai halhat bele a fertőzésbe, mielőtt még a járvány elcsendesülne. Ugyanennyi amerikai katona vesztette életét a második világháborúban, vagy az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déliek és az északiak csapatainál összesen.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte: Kínában lassult a megbetegedések számának növekedése, és Dél-Koreának is mint hogyha sikerült volna fokozatosan visszaszorítania a vírus terjedését. Bár - tette hozzá Buchanan az MTI beszámolója szerint - az elöregedett lakosságú Olaszország helyzete lehet az előjele annak, ami a nyugati világra vár.

Buchanan is megállapította, hogy az Egyesült Államokban még messze nem tetőzött a járvány, de szerinte a társadalmi és gazdasági hatásai már jelzik, hogy mekkora országos katasztrófára lehet számítani. Ennek alátámasztására megemlítette a tőzsde összeomlását, amely szerinte gyorsabban történt meg, mint az 1929-es nagy gazdasági világválság idején, utalt a turizmus és a légi közlekedés megroppanására, a nemzetközi tanácskozások és fesztiválok, koncertek és sportesemények elmaradására.

"S vajon a tokiói olimpiát megtartják-e majd? És ha igen, akkor valamennyi látogató, akire számítottak, valóban elutazik Japánba, hogy élvezze a versenyeket?" - fogalmazta meg kérdéseit a szerző.

Ezek után mit tartogat a jövő? - folytatta Pat Buchanan, aki álláspontját inkább kérdésekben fejtette ki. Vajon a demokraták, akik a "nyitott határok" elvét hirdetik, még mindig úgy hiszik, hogy nem bűncselekmény betörni az országba, és a migránsoknak ingyenes egészségügyi ellátást kell adni? - írta az elemző, megjegyezve, hogy az illegális bevándorlóknak nyújtandó ingyenes egészségügyi ellátást a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó valamennyi politikus támogatja.

Buchanan ezek után feltette a kérdést: "vajon bölcs volt-e Kínára támaszkodni az amerikai mindennapi élet és nemzetbiztonság számára életfontosságú termékek gyártásában? Vajon bölcs volt-e Kínába telepíteni a gyógyászati eszközök és a szívbetegségek, sztrók vagy cukorbaj kezelését szolgáló életmentő gyógyszerek gyártását? Vajon bölcs dolog volt-e megengedni, hogy Kína kiépítse azon ritka ásványok feletti monopóliumát, amelyek elengedhetetlenek védelmi fegyvereink gyártásához?"

Összegzésül megállapította: "történelmi hiba" volt az amerikai gazdasági függetlenséget kiszervezni, és életfontosságú dolgokban olyan nemzetekre támaszkodni, amelyek "soha nem Amerika érdekeit viselték a szívükön".

Elemzését kérdéssel zárta: "Vajon manapság mi az igazabb: valamennyien a világ polgárai vagyunk, vagy itt az ideje, hogy Amerika és az amerikaiak legyenek az elsők?"

Buchanan egyébként már korábban is kifejtette gondolatmeneteit a „történelem végéről”, arról, hogy mi történik akkor, ha a demokratikus kapitalizmus összeomlik, mivel az emberek a szabadság és a biztonság közül végül mindig a biztonságot választják.

A Nyugat halála című könyve magyarul is megjelent, ebben - hasonlóan az Orbán-kormány kommunikációjához - a bevándorlásra úgy tekint, mint ami kataklizmaszerű változáshoz vezet, amely minden nyugati országot és nemzetet eláraszt és a civilizáció, kultúra és erkölcsi rend megszűnését eredményezi.