Kis-Benedek József: A Hezbollah nagyon nem akar beszállni a Hamász háborújába

Kis-Benedek József: A Hezbollah nagyon nem akar beszállni a Hamász háborújába

Bejrúti fiatalok a radikális iszalmista Hezbollah zászlajával egy Izrael által támogatott libanoni milícia korábbi börtönének romjain 2007 januárjában (Fotó: Paul Keller/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hezbollah nem akar beszállni, nem akar háborút Izraellel, annak ellenére sem, hogy az elmúlt években a szíriai polgárháborúban komoly harci tapasztalatra tettek szert, mert tisztában vannak, hogy az mivel járna a számukra – mondta lapunk Reptér című külpolitikai podcastjében Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő. A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista palesztin szervezet, a Hamász Izraelre mért október 7-i támadása óta megy a találgatás, vajon beszáll-e Izrael ellen az Irán által támogatott, a zsidó állam északi szomszédjából, Libanonból operáló ugyancsak radikális iszlamista szervezet a palesztin Hamászt támogatandó. Kisebb tűzpárbajok ugyan voltak a határ mentén, ám a felek komolyabb összecsapásokba eddig nem bonyolódtak, így Izraelnek egyelőre nem kell kétfrontos háborút vívnia.

A biztonságpolitikai szakértő szerint ugyan a Hezbollahnak több fegyvere van Libanon déli részén, mint a Hamásznak, ám a Hezbollah – mivel a szervezet politikai szárnya tagja a kormánynak – nem akarja elveszíteni a jelenlegi jó pozícióit Libanonban, nem akarnak feszültséget sem a kormányzat többi szereplőjével, sem a libanoni lakossággal. Fontos azt is megjegyezni, Izrael jelezte, ha a Hezbollah megtámadja a zsidó államot, úgy a légierő kemény csapásokkal válaszol. Teheti mindezt úgy, hogy Libanonnak nincs számottevő légierje és légvédelme.

– A Hezbollah tevékenységéről ugyanakkor nem Libanonban, hanem Iránban döntenek, személyesen az iszlám köztársaság ajatollahja az, aki ezt befolyásolhatja – emlékeztetett Kis -Benedek József. A Hezbollah a szíriai háborúban sem akart részt venni, mert tudták, sok harcosuk életébe fog kerülni, ahogy aztán meg is történt, ám erről nem ők határoztak, hanem Teherán. A biztonságpolitikai szakértő szerint Irán csak közvetett módon harcol Izrael ellen, úgy, hogy minden szervezetet támogat, amelyik Izrael ellen küzd – ám közvetlenül ebbe a jelenlegi konfliktusba nem akarnak beavatkozni. A veszély ugyanakkor valós, főleg, hogy a Hezbollah olyan iráni rakétákat használ, amelyek Izrael egész területét képesek elérni.

Kis-Benedek József szerint Izraelnek és legnagyobb szövetségesének, az Egyesült Államoknak megvan a katonai ereje, amellyel Iránt közvetlen módon kint tarthatják ebből a konfliktusból, és Teheránban is tudják, hogy meggondolatlanul nem érdemes közvetlenül beszállni.

Hogy néz ki belülről az izraeli haderő szárazföldi művelete a Gázai övezetben? Milyen gyorsan lehet kiüríteni egy kórházat? Képes-e megszállni a Gázai övezetet Izrael, egyáltalán, mihez kezdene vele? Meddig húzódhat a fegyveres konfliktus? Vajon Izrael el tudja-e törölni a föld színéről a Gázát uraló radikális iszlamista Hamászt? A teljes beszélgetést alább tudják végighallgatni:

A műsor több platformon is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.