Bűnügyi nyilvántartásba vették Donald Trumpot – óvadék ellenében távozhatott

Bűnügyi nyilvántartásba vették Donald Trumpot – óvadék ellenében távozhatott

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyûjtő rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

Fotó: Butch Dill

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feladta magát Donald Trump csütörtökön Georgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében szabadon távozhatott. 

Donald Trump helyi idő szerint este érkezett a georgiai nagyvárosba, ahol a Fulton megyei börtönben formális letartóztatás történt, aminek részeként ujjlenyomatot vettek tőle, és elkészült a nyilvántartási fotó, az úgynevezett „mugshot”. Utóbbit az egykori elnök ki is posztolta Twitterére:

 

Donald Trump 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott a börtönből. Az óvadéki megállapodás értelmében a volt elnök nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt tanúkat, illetve vádlottársait „megfélemlítő” módon. Az ügyész és a védők között megállapodás megsértése bebörtönzéssel járhat.

Az atlantai börtönben való megjelenése előtt Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, és azt írta, hogy a Georgia államban indult vádeljárás során ő képviseli majd Donald Trumpot. Hozzátette, hogy véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben ártatlan.

A vádirat 41 pontból áll

Fani Willis ügyész múlt hétfőn augusztus 25-e pénteket szabta határidőként a vádlottak számára, hogy megjelenjenek a kijelölt Fulton megyei börtönben, Atlantában. Az ügyész csütörtökön meglepetésre az ügy minden vádlottja esetében októberi tárgyalást indítványozott. Fani Willis azt követően jelezte a bíró számára javaslatát, hogy az ügy egyik vádlottja, Kenneth Chesebro – Donald Trump korábbi kampány-ügyvédje – gyors eljárást kért. A bíró a kérést jóváhagyta és október 23-ra írta ki a tárgyalást, aminek nyomán az ügyész jelezte, szeretné, ha mind a 19 vádlott esetében kevesebb, mint két hónap múlva megkezdődne a tárgyalás. Donald Trump új ügyvédje, Steven Sadow jelezte, hogy ügyfele ellenzi az ügyész indítványát. A vádeljárás során érintett 19 ember ügyében a börtönbeli nyilvántartásba vétel nem jelent bírósági meghallgatást. Az ügyész eredetileg azt indítványozta, hogy a vádak hivatalos ismertetése szeptember 5-e hetében történjen meg.

Donald Trumpot és 18 társát a múlt héten a Fulton megyei kerületi ügyész összesen 41 vádpontból álló vádiratot terjesztett elő a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet miatt bűnszervezetben elkövetve. Szerdán már jelentkezett az atlantai börtönben Rudy Giuliani, Donald Trump korábbi ügyvédje, New York volt polgármestere, aki szintén a vádlottak között van.

Csütörtökön Donald Trump börtönbeli megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró kerületi ügyész, Fanni Willis, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti minden kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat Jack Smith, különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőügy kapcsán felmerül a politikai indíttatás.

Címkék: Donald Trump